Focaccia z natka pietruszki, czosnkiem i oliwkami.



Z ostatnich zakupow w tureckim sklepie wrocilam z trzema ogromnymi peczkami natki pietruszki, kolendry i miety :) Zeby sie nie zmarnowaly zaczelam je przerabiac... Czesc zieleniny wyladowala w salatce tabbouleh (klik), kolejna czesc wykorzystalam do przygotowania ponizszej focacci. Prawde mowiac ta focaccia wpadla mi juz w oko znacznie wczesniej, w chwili, kiedy kupilam ksiazke Yotama Ottolenghi ale jak widac duzo czasu musialo uplynac zanim sie wzielam za jej przygotowanie :) Focaccia jest pyszna (nie moglo byc inaczej;), miekka i puszysta. Pokryta aromatyczna mieszanka przygotowana z natki pietruszki, oliwy i czosnku. Mozecie ja podac do salatki caprese lub do dan z grilla. Goraco polecam :)



Focaccia z natka pietruszki, czosnkiem i oliwkami
*inspiracja: Y. Ottolenghi "Das Kochbuch" (ang. klik) (z moimi malymi zmianami)

Skladniki na forme o wymiarach 30 x 40 cm:
Zaczyn:
330 g maki pszennej (typ 550)
1,5 lyzeczki suszonych drozdzy
420 ml letniej wody

Ciasto wlasciwe:
330 g maki pszennej (typ 550)
1 lyzka brazowego cukru trzcinowego
2 lyzki oliwy
1 lyzka soli morskiej

Oblozenie:
30 g natki pietruszki
2 zabki czosnku
2 lyzki oliwy
50 g czarnych oliwek, bez pestek
sol morska

Przygotowac zaczyn: do duzej miski wsypac drozdze, wlac wode i wymieszac aby drozdze sie rozpuscily. Dodac make, wymieszac. Przykryc miske czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 30-40 min. aby zaczyn podrosl.

Przygotowac ciasto wlasciewe: do misy miksera wsypac make, dodac cukier, oliwe i wyrosniety zaczyn, miksowac na najmniejszych obrotach przez 6 min. Nastepnie dodac sol i miksowac kolejne 2 min.

Duza miske wysmarowac oliwa, przelozyc do niej wyrobione ciasto. Wierzch ciasta rowniez posmarowac lekko oliwa. Przykryc miske sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 1 godz. do wyrosniecia (ciasto powinno podwoic objetosc).

Blache do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wysmarowac oliwa. Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice oproszona maka, delikatnie rozplaszczyc tworzac prostokat. Zlozyc do srodka najpierw krotsze boki ciasta, nastepnie zlozyc przeciwlegle boki ciasta.

Tak przygotowane ciasto ulozyc, laczeniem do dolu, na przygotowanej blasze. Palcami lekko splaszczyc ciasto, ciagnac je do brzegow formy. Przykryc forme folia spozywcza i odstawic w cieple na 1 godz. do wyrosniecia (podczas tego czasu 3-4 razy lekko ugniatac ciasto tak, aby wypelnilo cala blache). Na koniec cala forma powinna byc wypelniona wyrosnietym ciastem.

Piekarnik rozgrzac do temp. 220°C. Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek i posiekac. Czosnek obrac, przecisnac przez praske. Do miseczki przelozyc posiekana natke, dodac czosnek i oliwe, wymieszac.

Wyrosniete ciasto posmarowac rownomiernie natka wymieszana z czosnkiem i oliwa, ulozyc na ciescie oliwki lekko wciskajac je w ciasto. Calosc oproszyc sola morska.

Wstawic blache do nagrzanego piekarnika i piec focaccie przez 10 min. Nastepnie zmniejszyc temperature w piekarniku do 190°C i piec kolejne 15-20 min. Przed wyjeciem z piekarnika podniesc lekko focaccie z blachy i sprawdzic czy jest dobrze upieczona od spodu.

Upieczona focaccie wyjac z piekarnika, skropic porzadnie oliwa. Podawac pokrojona na kawalki jako np. dodatek do salatki lub dan z grilla.









Komentarze