poniedziałek, 8 stycznia 2018

Zupa z czerwonej soczewicy ze slodkimi ziemniakami i kolendra.


Witajcie w Nowym Roku! Mam nadzieje, ze Swieta spedziliscie w milej, rodzinnej atmosferze a Sylwester obchodziliscie wesolo i hucznie :) Po tych wszystkich slodkosciach, ktore publikowalam ostatnio na blogu i po swiatecznym jedzeniu pora na cos "normalnego", dlatego tez mam dzis dla Was przepis na pyszna, rozgrzewajaca zupe z czerwonej soczewicy ze slodkimi ziemniakami. Przepis Jamiego Olivera. Goraco polecam :)



Zupa z czerwonej soczewicy ze slodkimi ziemniakami i kolendra
*inspiracja: "Jamie" 9-10 (2016) (z moimi malymi zmianami)

Skladniki na 6 porcji:
750 g slodkich ziemniakow
125 g czerwonej soczewicy
2 czerwone cebule
1/2 lyzki nasion kuminu
1 lyzeczka mielonej kolendry
1 l bulionu goracego warzywnego
4 zabki czosnku (dalam troche suszonego czosnku)
1 czerwona papryczka chili (dalam suszona chili w platkach)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
sok z 1/2 cytryny
1/2 peczka swiezej kolendry
oliwa
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
ew. chipsy kokosowe do dekoracji

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w 2 cm kostke. Cebule obrac, rowniez pokroic w 2 cm kawalki. Swiezy czosnek obrac, pokroic w plasterki. Kolendre oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Papryczke chili przekroic na pol, usunac pestki, drobno posiekac.

Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. Ulozyc na niej czastki slodkich ziemniakow i cebuli, posypac kuminem, mielona kolendra, sola i pieprzem, skropic oliwa i dokladnie wymieszac aby przyprawy pokryly warzywa. Wstawic blache do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-45 min. az ziemniaki i cebula beda miekkie.

W miedzyczasie w duzym garnku rozgrzac oliwe, wrzucic czosnek, chili i posiekane galazki kolendry, smazyc przez 1 min. Dodac soczewice, wlac goracy bulion i mleko kokosowe, zagotowac i gotowac 20 min. az soczewica bedzie miekka.

Upieczone warzywa wyjac z piekarnika, razem z polowa listkow kolendry dodac do soczewicy (druga polowe zostawic do dekoracji). Zmiksowac calosc za pomoca blendera.

Doprawic zupe do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawac udekorowana pozostalymi listkami kolendry i chipsami kokosowymi.



1 komentarz: