poniedziałek, 15 stycznia 2018

Muffinki spekulatius z migdalami.



Jesli zostaly Wam po swietach ciasteczka spekulatius mam dla Was pomysl na ich wykorzystanie :) Moze skusicie sie i upieczecie muffinki o smaku spekulatius? Dodajemy do nich pokruszone ciasteczka i dla zrownowazenia smaku skorke starta z cytryny. Do dekoracji muffinek mozecie uzyc lukru z dodatkiem cynamonu i posypac je platkami migdalowymi (mozna tez przygotowac normalny lukier z dodatkiem soku z cytryny) lub nie dekorowac w ogole - sa rownie dobre. Goraco polecam :)



Muffinki spekulatius z migdalami

Skladniki na 12 muffinek:
125 g ciasteczek spekulatius
125 g miekkiego masla
125 g cukru
3 jajka (M)
100 ml mleka
180 g maki pszennej
100 g mielonych migdalow
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
skorka starta z 1 cytryny (bio)
1 lyzeczka mielonego cynamonu
szczypta soli

Lukier:
1 lyzeczka mielonego cynamonu
150 g cukru pudru
2 lyzki wody

4 lyzki platkow migdalowych (do dekoracji)
ew. cukier puder do oproszenia muffinek

Piekarniki nagrzac do temp.180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami. Ciasteczka spekulatius wlozyc do foliowego woreczka, zmiazdzyc za pomoca walka.

Miekkie maslo zmiksowac z cukrem na puszysta mase. Dodac jajka i mleko, dokladnie zmiksowac. W oddzielnej misce wymieszac make z proszkiem do pieczenia, soda, skorka cytrynowa, mielonymi migdalami, pokruszonymi ciasteczkami sepkulatius, cynamonem i szczypta soli.

Mase jajeczna wlac do suchych skladnikow, wymieszac krotko za pomoca szpatulki, tylko tyle, aby wszystkie skladniki byly mokre. Nastepnie za pomoca lyzki nakladac mase do przygotowanych papilotek.

Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec na srodkowym poziomie przez 20 min. Upieczone muffinki wyjac z piakrnika, odstawic na 5 min. a nastepnie wyjac je z formy i zostawic do sotygniecia na kuchennej kratce.

Przygotowac lukier: cukier puder wsypac do malej miseczki, dodac cynamon i wode, dokladnie wymieszac. Wystudzone muffinki posmarowac lukrem, posypac platkami migdalowymi. Odstawic aby lukier zastygl. Przed podaniem mozna dodatkowo oproszyc muffinki cukrem pudrem.




6 komentarzy:

  1. pysznie! a jakie piękne zdjęcia... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne i pomysłowe , ciekawe czy domowe pierniczki dałyby rade w takich babeczkach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Margot. Mysle, ze perniczki tez sie nadaja.. trzeba je tylko dobrze pokruszyc :)

      Usuń
  3. Apetyczne zdjęcia...
    Za to właśnie kocham muffinki - sa idealnie uniwersalne!
    :)

    OdpowiedzUsuń