poniedziałek, 18 września 2017

Zupa z ciecierzycy, pomidorow i quinoa z tostami pesto.



Jesien to pora roku, kiedy kazdy z przyjemnoscia siega po miseczke pysznej zupy. Zupy nie tylko syca i rozgrzewaja ale takze wprawiaja w dobry nastroj :) Ja osobiscie lubie wyszukiwac nowe przepisy i cieszyc sie polaczeniami i smakami, ktorych do tej pory nie znalam a ktore pozniej staja sie moimi ulubionymi. Jakis czas temu ugotowalam zupe z ciecierzycy i pomidorow z dodatkiem quinoa...alez ona byla pyszna...gesta, sycaca a tosty posmarowane bazyliowym pesto znakomicie dopelnialy calosc. Goraco polecam :)



Zupa z ciecierzycy, pomidorow i quinoa z tostami pesto
*inspiracja: Chrissy Freer "Ziarna daja sile" (z moimi zmianami)

Skladniki na 4 porcje:
1 lyzka oliwy z oliwek
1 cebula
2 zabki czosnku
1 czerwona papryczka chili
1/2 lyzeczki mielonego kuminu
2 lyzeczki slodkiej papryki w proszku
1 lyzka koncentratu pomidorowego
400 g ciecierzycy z puszki
65 g ziaren quinoi
400 g krojonych pomidorow z puszki
750 ml bulionu warzywnego
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
8 kromek bagietki lub chleba na zakwasie
pesto z bazylii do podania (ze sloika)

Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Papryczke chili przekroic na pol, usunac pestki, drobno posiekac. Ciecierzyce osaczyc z zalewy, przelozyc na sitko, oplukac woda, osaczyc. Quinoa rowniez przeplukac lekko woda (na sicie).

W duzym garnku rozgrzac oliwe, smazyc cebule i czosnek przez 5-6 min, ciagle mieszajac, az beda szkliste. Nastepnie dodac posiekana papryczke chili, mielona slodka papryke, kumin, wymieszac i smazyc kolejna 1 min. Dodac koncentrat pomidorowy, krotko zasmazyc, ciagle mieszajac.

Dodac oplukana ciecierzyce i quinoa, wlac krojone pomidory i bulion. Wszystko dokladnie wymieszac, doprowadzic do wrzenia. Przykryc garnek czesciowo pokrywka i gotowac przez 25 min. na malym ogniu. Odstawic do przestygniecia.

Polowe zupy zmiksowac do uzyskania gladkiej konsystencji i dodac do pozostalej zupy. Doprawic zupe sola morska i pieprzem, podgrzac.

Kromki bagietki lub chleba zrumienic w tosterze i posmarowac je bazyliowym pesto. Zupe wlac do miseczek, podawac z grzankami z pesto.

Rada: do zupy mozna dodac zarowno biale jak i czerwone ziarna quinoi. Zupe po wystudzeniu mozna tez zamrozic przelewajac ja do plastikowych pojemnikow.


3 komentarze:

  1. mniam, z pesto musi się świetnie komponować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała sycąca zupka Agnieszko! smaki jesieni pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Uwielbiam taką pomidorówkę!

    OdpowiedzUsuń