czwartek, 21 września 2017

Rigatoni z brokulowym pesto i boczkiem.


Macie ochote na szybki i pyszny obiad? Jesli tak, to mam dla Was idealny przepis: makaron rigatoni z brokulowym pesto i boczkiem. Makaron pokryty gestym sosem, z rozyczkami brokulow a do tego podsmazony na chrupiaco boczek... Sama bylam zaskoczona jak bardzo dobrze smakuje to danie a pesto brokulowe bylo tak pyszne, ze podjadalam je lyzeczka z miski :) Goraco polecam.



Rigatoni z brokulowym pesto i boczkiem

Skladniki na 4 porcje:
500 g brokulow
500 g makaronu rigatoni (lub penne)
100 g wedzonego boczku w plasterkach
5 lyzek oliwy
50 g mielonych migdalow
50 g tartego parmezanu
1 zabek czosnku (lub troche suszonego czosnku z mlynka)
1 peczek bazylii
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Brokuly oczyscic, oplukac, podzielic na rozyczki. W duzym garnku zagotowac osolona wode, wrzucic brokuly i gotowac przez 5 min. a nastepnie osaczyc na sicie.

Ponownie zagotowac wode z dodatkiem soli, wrzucic makaron i gotowac wedlug przepisu na opakowaniu. Plasterki boczku przekroic na pol. Na patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy, wrzucic boczek, podsmazyc na chrupiaco.

Czosnek obrac, posiekac. Bazylie oplukac, oderwac listki od galazek, osuszyc.

Do nieduzej miski przelozyc 1/3 brokulow, czosnek, bazylie, parmezan i mielone migdaly, wlac 4 lyzki oliwy. Za pomoca blendera zmiksowac na gladka mase (w razie potrzeby dodac wiecej oliwy). Przyprawic do smaku sola morska i swiezo mielonym pieprzem.

Krotko przed koncem gotowania makaronu wrzucic do garnka pozostale brokuly aby sie podgrzaly. Ugotowany makaron odcedzic (razem z brokulami) i z powrotem przelozyc do garnka. Dodac pesto i polowe boczku, wymieszac.

Gotowe danie przelozyc na talerze, udekorowac pozostalym boczkiem i ew. listkami bazylii.


2 komentarze:

  1. Na makaron zawsze mam ochotę, a za taki z brokułami i boczkiem dałabym się pokroić. Obiad dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To taki miks pesto bazyliowym razem z carbonarą ;)Wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń