czwartek, 7 września 2017

Zapiekanka z mielonym miesem, cukinia i pomidorami "a la caprese".


W tym roku po raz pierwszy mamy swoje wlasne pomidorki koktajlowe (czerwone okragle i podluzne oraz zolte w ksztalcie malych gruszek). Wysialam je z nasion wczesna wiosna a pozniej przesadzilam do gruntu. Prawde mowiac bylam pelna obaw czy cos z nich bedzie bo posadzilam je dosyc gesto ale sadzonki rosly jak szalone :) Teraz prawie co drugi dzien przychodze do domu z miska pelna pomidorkow. Zjadamy je tak po prostu na surowo (najlepiej smakuja zrywane prosto z krzaczka) lub dodaje do roznych dan. Takie male pomidorki sa pyszne i w dodatku urocze :) Kilka dni temu przygotowalam z ich dodatkiem zapiekanke z mielonego miesa z pomidorowym sosem, mozzarella i bazylia ("a la caprese"). Wyszlo pysznie. Goraco polecam :)



Zapiekanka z mielonym miesem, cukinia i pomidorami "a la caprese"

Skladniki na 4 porcje:
600 g mielonego miesa wolowo-wieprzowego
1 cebula
1 zabek czosnku
6 lyzek oliwy
sol morska
swiezo mielony pieprz
cukier
2 puszki krojonych pomidorow (po 425 ml kazda)
3 cukinie (ok. 600 g)

Zalewa:
125 g sera mozzarella
75 g tartego parmezanu
200 g creme fraiche
2 lyzki soku z cytryny
2 zoltka
sol morska
swiezo mielony pieprz

250 g kolorowych pomidorkow koktajlowych
1/2 peczka bazylii
6 galazek swiezego tymianku

Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Na glebokiej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy, smazyc cebule i czosnek az beda szkliste. Dodac mielone mieso, smazyc chwile na duzym ogniu. Doprawic sola morska i swiezo mielonym pieprzem, zdjac mieso z patelni.

Na patelnie wlac krojone pomidory, zagotowac i gotowac przez 10 min. bez przykrycia, zeby sos zgestnial. Nastepnie doprawic sola, pieprzem i szczypta cukru.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Cukinie umyc, osuszyc, pokroic za pomoca obieraczki do warzyw w podluzne, cienkie paski. Dwie blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. Ulozyc plasterki cukinii, skropic ja 4 lyzkami oliwy i posypac sola. Wstawic do nagrzanego piekarnika, piec 5-8 min. aby cukinia zmiekla, wyjac z piekarnika i odstawic na bok.

Przygotowac zalewe: do miski wlac smietane, dodac parmezan, pokrojona w drobna kostke mozzarelle i zoltka, wymieszac. Doprawic sola morka i pieprzem, ponownie wymieszac.

Pomidorki koktajlowe umyc, osuszyc. Bazylie i tymianek rowniez umyc, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac.

Mielone mieso wymieszac z sosem pomidorowym, dodac posiekane ziola, przelozyc do zaroodpornej formy. Plasterki cukinii zrolowac, ulozyc na miesie z sosem. Nastepnie wylozyc pomidorki koktajlowe. Calosc zalac przygotowana masa smietanowa.

Wstawic forme do piekarnika, zapiekac przez 20-25 min. az masa sie zetnie. Podawac z bagietka lub kremowa polenta.





5 komentarzy:

  1. Piękna zapiekanka! Pójdę w twoje ślady, jak tylko będę miała ogródek, bo nie ma jak własny pomidor z krzaczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna i te optymistyczne kolory! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja planuję pomidory na przyszły rok. Twoim nic ująć nic dodać, są perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  4. o jacie jakie piękne kolory! wspaniała zapiekanka Agnieszko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bosko, uwielbiam pomidory pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń