poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Smoothie szpinakowo-bananowe z mango i ananasem.


Witajcie :) Wracam po kolejnej, troszke dluzszej przerwie spowodowanej nie tylko urlopem ale tez brakiem internetu. Mam dzis dla Was przepis na zielone smoothie. To koktajl idealny na poczatek dla osob (takich, jak ja), ktore chcialyby zdrowiej sie odzywiac i pic wiecej "zielonego" :) Jest mega pyszny, slodki, po prostu idealny. Dojrzale banany (takie z ciemnymi plamkami na skorce, sa wtedy mega slodkie) mozna zamrazac. W tym celu obieramy banany ze skorki i kroimy na kawalki lub w plasterki. Ukladamy je nastepnie jedna warstwa na blasze i wstawiamy do zamrazalnika. Kiedy zamarzna przekladamy je do woreczkow strunowych. Mozna tez po prostu wlozyc plasterki bananow od razu do torebek, ulozyc je na plasko i wlozyc je (rowniez na plasko) do zamrazalnika. Smoothie najlepiej jest wypic od razu po przygotowaniu. Mozna tez przechowywac je w lodowce w zakreconym sloiku przez 48 godz. Goraco polecam :)


Smoothie szpinakowo-bananowe z mango i ananasem
*inspiracja: Jen Harris, Judah Sellner "Simple green Smoothies" (ang. klik)

Skladniki na 2 porcje (dwa sloiki o pojemnosci 500 ml):
2 garscie swiezego szpinaku
500 ml wody
150 g mango, pokrojonego w kostke
190 g swiezego ananasa, pokrojonego w kostke
2 banany (najlepiej wczesniej zamrozone)

Szpinak porzadnie umyc, odciac ogonki, osuszyc. Szpinak przelozyc do blendera, wlac 500 ml wody, zmiksowac do uzyskania gladkiej konsystencji.

Dodac mango, ananas i banana, ponownie zmiksowac na gladko. Przelac smoothie do szklanek lub sloiczkow, podawac od razu po przygotowaniu.

Rada: dobrze, jak ktorys ze skladnikow jest wczesniej zamrozony, wtedy smoothie po zmiksowaniu jest przyjemnie chlodne





1 komentarz:

  1. Brak internetu w dzisiejszych czasach, to jak koniec świata. Nie, wcale się nie śmieję. Fajnie, że jesteś :-)

    OdpowiedzUsuń