poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Letnia salatka z pomidorami, nektarynkami i mozzarella.



W tej salatce zakochalam sie od pierwszego kesa :) Bo jak mozna jej nie lubic, skoro znajdziemy w niej tyle dobroci: dojrzale pomidory, serca salaty rzymskiej, pikantna rukole, slodkie nektarynki, ser mozzarella i slona szynke parmenska... Ta salatka jest naprawde wspaniala, bardzo letnia a wszystkie smaki wspolgraja ze soba idealnie. Goraco polecam :)



Letnia salatka z pomidorami, nektarynkami i mozzarella
*inspiracja: "Lecker" 7+8 (2017)

Skladniki na 4 porcje:
400 g pomidorow
3 nektarynki (ok. 400 g)
1 serce salaty rzymskiej
1 peczek rukoli
1/2 peczka bazylii
125 g sera mozzarella
70 g szynki parmenskiej w cienkich plasterkach
6 lyzek octu balsamicznego
2 lyzki oliwy
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
1 bagietka (do podania)

Pomidory i nektarynki umyc, osuszyc. Pomidory pokroic na plasterki, nektarynki w cwiartki. Salaty umyc, osuszyc. Salate rzymska pokroic w paski. Bazylie rowniez umyc, osuszyc, oderwac listki od galazek. Mozzarelle i szynke parmenska porwac na kawalki.

Przygotowac sos: ocet balsamiczny wymieszac z oliwa, dodac sol i pieprz do smaku.

Na talerzach ulozyc plasterki pomidorow, salaty, nektarynki i szynke parmenska. Polac sosem, posypac listkami bazylii. Podawac z bagietka.





3 komentarze:

  1. Wspaniałe smaki lata!
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. samo dobro☺ i jak pięknie podane 😍❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekka i świeża - idealna na lato <3

    OdpowiedzUsuń