czwartek, 30 marca 2017

Salatka ze slodkimi ziemniakami i chorizo.



Zanim zacznie sie sezon na prawdziwie wiosenne, lekkie i zielone salatki mam dla Was przepis na jeszcze jedna salatke ze slodkimi ziemniakami. Pyszna i sycaca, idealna na przekaske lub kolacje. Ziemniaki pieczemy razem z chorizo w piekarniku, nastepnie dodajemy pomidorki koktajlowe i cebulke dymke, calosc polewamy dressingiem i salatka gotowa. Polecam :)



Salatka ze slodkimi ziemniakami i chorizo

Skladniki na 4 porcje:
2 kg slodkich ziemniakow
300 g chorizo
sol morska
6 lyzek oliwy
1/2 peczka cebulki dymki
300 g pomidorkow koktajlowych
6 lyzek octu owocowego lub z bialego wina
1 lyzka musztardy
1 lyzka miodu
1 peczek bazylii

Piekarnik nagrzac do temp. 200°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Slodkie ziemniaki obrac, pokroic w 2 cm kostke. Kielbase chorizo pokroic w polplasterki. Ziemniaki oproszyc sola. Wylozyc warzywa na przygotowana blache, polac 2 lyzkami oliwy. Wstawic blache do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 min.

W miedzyczasie cebulke dymke oczyscic, oplukac, pokroic w krazki. Pomidorki koktajlowe umyc, osuszyc, przekroic na pol. Przygotowac dressing: ocet winny wymieszac z musztarda i miodem, doprawic do smaku sola i pieprzem. Nastepnie dodawac, ciagle mieszajac, porcjami oliwe.

Bazylie oplukac, oderwac listki od galazek, pokroic. Wszystkie skladniki salatki wymeiszac, polac dressingiem. Salatke podawac udekorowana listkami bazylii. Jest dobra zarowno na cieplo, jak i na zimno.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz