poniedziałek, 27 marca 2017

Pasta z pieczonego baklazana z tahini i sumakiem.


Baklazana moglabym jesc codziennie, w kazdej mozliwej postaci. Czesto kupuje go wiecej niz powinnam a pozniej intensywnie poszukuje przepisow na jego wykorzystanie. Jakis czas temu przygotowalam paste z pieczonego baklazana z dodatkiem tahini i sumaku. Taka pasta z pieczonego baklazana swietnie smakuje nie tylko z plaskim chlebkiem typu naan ale takze z chlebem na zakwasie. Jesli macie w domu nadmiar baklazanow to polecam Wam te paste (jesli nie, to doskonaly pretekst, zeby je kupic:) Kolejny przepis Jamiego Olivera. Polecam :)



Pasta z pieczonego baklazana z tahini i sumakiem
*inspiracja: "Jamie"9-10 (2016)

Skladniki na 4 porcje:
3 duze baklazany (ok. 1,4 kg)
1 lyzka pasty sezamowej tahini
sok z 1 cytryny
1 zabek czosnku
sol morska
2 dojrzale pomidory
1 cebula (nie dalam)
1 maly peczek natki pietruszki
1 lyzka oliwy
1 lyzeczka sumaku (plus jeszcze troche do podania)
1 lyzeczka chili w platkach (plus jeszcze troche do podania)
plaskie chlebki fladen

Rozgrzac mocno grill w piekarniku. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc folia aluminiowa. Baklazany umyc, osuszyc. Ulozyc baklazany na blasze, wstawic do piekarnika i piec przez 15 min. obracajac od czasu do czasu az skorka bedzie ciemna, lekko spalona w niektorych miejscach. Wyjac baklazany z piekarnika, wystudzic.

Z baklazanow odciac koncowki, przekroic je na pol, wydrazyc miazsz. Miazsz przelozyc na sitko ulozone na misce i odstawic na 10 min. aby odciekla woda (jesli chcemy aby pasta miala bardziej wedzony smak mozna tez dodac pokrojona skorke z polowy baklazana).

Czosnek obrac, przecisnac przez praske. Osaczonego baklazana przelozyc do malaksera, dodac tahini, sok z cytryny i czosnek, zmiksowac na gladka mase. Doprawic porzednie do smaku sola morska, przelozyc do miseczki.

Pomidory umyc, osuszyc, pokroic w mala kostke. Natke pietruszki rowniez umyc, osuszyc, oderwac listki od galazek. Jesli uzywamy cebule nalezy ja obrac i pokroic w mala kostke.

Pokrojone pomidory przelozyc do drugiej miski, dodac ew. cebule i natke pietruszki. Wlac oliwe, dodac sumak i chili w platkach, dokladnie wymieszac.

Na przygotowana paste wylozyc salatke pomidorowa. Posypac sumakiem i chili w platkach. Podawac z plaskimi chlebkami (fladen).

2 komentarze: