czwartek, 9 marca 2017

Kremowa zupa z brukselki i pora.


Czujecie juz wiosne? :) Dni sa coraz dluzsze i cieplejsze, krokusy i przebisniegi juz dawno wyrosly w moim ogrodku a ptaki spiewaja jak szalone. Tylko niestety kazdego dnia pada u nas deszcz i wieje porywisty wiatr, ktory sprawia, ze marzenia o pieknej i slonecznej wiosnie pozostaja na razie tylko marzeniami... Zanim nadejdzie wiec prawdziwa wiosna mam dla Was jeszcze jeden przepis na pyszna, zimowa zupe. To kremowa zupa z brukselki i pora, ktora na pewno zasmakuje nawet tym, ktorzy za brukselka nie przepadaja. Polecam :)



Kremowa zupa z brukselki i pora
*inspiracja: cook it "Alles aus einem Topf"

Skladniki na 4 porcje:
2 plasterki wedzonego boczku
2 zabki czosnku
1 lyzka oliwy
2 pory (tylko biala czesc)
300 g brukselki
750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
200 ml smietany kremowki (lub mleka)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
grzanki do podania

Boczek pokroic w kostke. Brukselke i pory oczyscic, umyc, osuszyc. Pory pokroic w krazki, brukselke na cwiartki. Czosnek obrac z lupinek.

W duzym garnku rozgrzac oliwe, wrzucic boczek, smazyc przez 3 min. Nastepnie dodac pory i przecisniety przez praske czosnek, smazyc kolejne 5 min. Dodac pokrojona brukselke i dusic, ciagle mieszajac, przez kolejne 5 min.

Wlac bulion, zagotowac i gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez 10-15 min., az warzywa beda miekkie. Zestawic garnek z ognia, odstawic na 10 min. Nastepnie zmiksowac zupe za pomoca blendera. Wlac smietane, wymieszac, lekko podgrzac (nie gotowac). Doprawic do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem.

Rozlac zupe do miseczek, podawac z grzankami.


2 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas wiosna dopiero się powoli budzi:) taka zupa przywołuje błogie marzenia o soczystej wiośnie! buziaczki Agnieszko:)

    OdpowiedzUsuń