Pierniczki na oplatkach z marcepanem i orzechowym krokantem.


Po kawowych ciasteczkach przyszedl czas na pierniczki :) To kolejne juz pierniczki na blogu (inne znajdziecie w zakladce Boze Narodzenie). Pierniczki sa pieczone na oplatkach, polane czekoladowa polewa i posypane krokantem z orzechow laskowych. Od razu po upieczeniu sa mieciutkie, z wyczuwalnym w smaku marcepanem i kandyzowana skorka cytrynowa. Goraco polecam :)


Pierniczki na oplatkach z marcepanem i orzechowym krokantem
*inspiracja: "Lisa" 11 (2014) - z moimi malymi zmianami

Skladniki na 24 sztuki:
200 g schlodzonego marcepanu
200 g cukru
szczypta soli
4 bialka
100 g kandyzowanej skorki cytrynowej
100 g mielonych migdalow
100 g mielonych orzechow laskowych
100 g maki pszennej
2 lyzeczki przyprawy do piernika
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
30 okraglych oplatkow do pierniczkow (o srednicy 7 cm)

Polewa:
300 g kuwertury z gorzkiej czekolady
30 g krokantu z orzechow laskowych

Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Marcepan zetrzec na tarce, przelozyc do misy miksera. Dodac cukier, szczypte soli i bialka, utrzec na kremowa mase. Kandyzowana skorke cytrynowa drobno posiekac a nastepnie wymieszac ja z mielonymi migdalami, orzechami, przyprawa do piernika, proszkiem do pieczenia i soda. Dodac do masy, miksowac az skladniki sie polacza.

Powstala mase rozsmarowac na oplatkach na grubosc 1 cm (dobrze jest robic to za pomoca maczanego w wodzie noza poniewaz masa jest dosyc klejaca). Wstawic pierniki do nagrzanego piekarnika. Piec na srodkowym poziomie przez 20 min. Wyjac, wystudzic na kuchennej kratce.

Kuwerture grubo posiekac, stopic na parze. Maczac w niej kolejno pierniczki. Posypac orzechowy krokantem. Odlozyc ciastka na kuchenna kratke aby polewa zastygla.






Komentarze

Amber pisze…
Pierniczki wyglądają bardzo pysznie!
piegusek pisze…
mniam, wyglądają bardzo apetycznie:)
Cudowna jest tradycja pieczenia ciasteczek Na Boże Narodzenie. I jaka smaczna :-)
Paulina pisze…
Świąteczne klimaty i nowy przepis na pierniczki. Dzięki za inspirację.