poniedziałek, 12 grudnia 2016

Ciasteczka kawowe z amaretto i biala czekolada.



Dzis wracam do Was z obiecanymi ciasteczkami idealnymi na swiateczne prezenty ale rowniez tak po prostu, do pochrupania, do popoludniowej kawy. Potrzebowalam troche czasu aby zabrac sie wreszcie do pieczenia ale jak juz sie rozkrecilam to upieklam do razu piec rodzajow ciasteczek :) Nie wszystkie jednak Wam pokaze bo niestety nie wyszly tak, jak oczekiwalam. Zaczne od ciasteczek kawowych, w ktorych zakochalam sie od "pierwszego kesa" :) Ciasteczka sa mieciutkie, delikatne a z podanej ilosci skladnikow wychodzi ich naprawde duzo. Podczas pieczenia pieknie pachnie w calym domu kawa a dodatek amaretto i polewa z bialej czekolady sprawiaja, ze ciasteczka sa przepyszne:) Kolejnego dnia, kiedy wszystkie smaki sie "przegryza" sa jeszcze lepsze. Goraco polecam :)



Ciasteczka kawowe z amaretto i biala czekolada
*inspiracja: "Lisa" 12 (2012)

Skladniki na 50-60 sztuk:
250 g miekkiego masla
100 g brazowego cukru
1 lyzeczka cukru z prawdziwa wanilia
2 lyzki rozpuszczalnej kawy espresso (w proszku)
300 g maki pszennej
50 g mielonych migdalow
50 g maki ziemniaczanej
3 lyzki amaretto lub likieru kawowego

Polewa:
150 g kuwertury z bialej czekolady
50 g kuwertury z mlecznej czekolady
czekoladowe ziarenka kawy (do dekoracji)

Piekarnik rozgrzac do temp. 150°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac brazowy cukier, cukier waniliowy i kawe espresso, utrzec na kremowa mase. Make pszenna wymieszac z mielonymi migdalami i maka ziemniaczana. Na zmiane z likierem, ciagle ucierajac, dodawac do masy.

Z gotowej masy formowac nieduze kulki (wielkosci malego orzecha wloskiego), ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec na srodkowym poziomie przez 15-18 min. Wyjac, przelozyc z blachy na kuchenna kratke i zostawic do wystygniecia. Z reszty masy rowniez formowac kulki, upiec ciasteczka, zostawic do wystygniecia.

Biala czekolada rozpuscic w kapieli wodnej. Maczac w niej kolejno ciasteczka (wypukla strona) a nastepnie kazde ciasteczko udekorowac czekoladowym ziarenkiem kawy. Ulozyc ciasteczka na kuchennej kratce aby czekolada stezala. Kiedy polewa stezeje rozpuscic w kapieli wodnej mleczna czekolade i maczajac w niej drewniany patyczek zrobic na ciastkach fantazyjne wzorki.

Odlozyc ciasteczka ponownie na kratke aby kuwertura stezala (ciasteczka mozna wstawic na jakis czas do lodowki wtedy polewa szybciej stezeje). Gotowe ciasteczka przechowywac w metalowej puszce.




4 komentarze:

  1. Ciasteczka idealne dla mnie! Choć muszę je upiec na ostatnią chwilę, bo nie doczekają świat, jak reszta ciasteczek :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasteczka, napracowałaś się :) Chętnie bym skubnęła kilka! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpadabym na takie ciasteczka i kawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Bardzo piękne ciasteczka do kawy :)

    OdpowiedzUsuń