czwartek, 25 lutego 2016

Spaghetti z pieczona ricotta i pomidorkami.


Na ten makaron mialam ochote juz od dawna. Prawde mowiac juz od pierwszej chwili, kiedy zobaczylam zdjecie w najnowszej ksiazce Jamiego Olivera :) Wczoraj wreszcie upieklam ricotte, pomidorki koktajlowe, ugotowalam makaron i...przepadlam :) Prosto, pysznie i do tego zdrowo - tak w trzech slowach mozna okreslic to danie. Goraco polecam :)


Spaghetti z pieczona ricotta i pomidorkami
*inspiracja: Jamie Oliver "Jamies Superfood für jeden Tag" (z moimi malymi zmianami - pol. klik)

Skladniki na 4 porcje:
1/2 peczka tymianku (15 g) (u mnie suszone oregano)
4 zabki czosnku (dalam suszony czosnek)
1/2-1 czerwonej papryczki chili
1 cytryna (bio)
500 g kolorowych pomidorkow koktajlowych (na galazce)
250 g ricotty
320 g spaghetti orkiszowego (u mnie pelnoziarniste)
4 garscie rukoli
oliwa
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
ocet balsamiczny (wg uznania)

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Tymianek umyc, osuszyc, oderwac listki od galazek. Rukole umyc, osuszyc. Czosnek obrac, pokroic w plasterki. Chili pokroic w krazki, z cytryny zetrzec skorke. Do miseczki wlac 3 lyzki oliwy, dodac tymianek, czosnek, chili, skorke z cytryny, doprawic sola morska i pieprzem, dobrze wymieszac.

Pomidorki koktajlowe ulozyc w duzej zaroodpornej formie (40x30 cm). Ser ricotta posmarowac ze wszystkich stron przygotowana oliwa z dodatkami, ulozyc posrodku formy. Reszte oliwy wylac na pomidorki. Wlac do formy troche wody i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 min. Na 10 min. przed koncem pieczenia zagotowac osolona wode w garnku i ugotowac spaghetti wg przepisu na opakowaniu.

Upieczona ricotte wyjac z formy, pomidorki oderwac od galazek. Wlac do formy pol szklanki wody z gotowania makaronu, dodac troche soku z cytryny, wymieszac aby powstal sos. Spaghetti odlac, przelozyc do formy. Dodac pomidorki koktajlowe, doprawic do smaku sola i pieprzem, wymieszac. Podawac z pokruszona ricotta i rukola, ew. polac octem balsamicznym.






7 komentarzy:

  1. O, widzę,że nie tylko ja zatęskniłam za lżejszymi daniami :-) Makaron z pomidorami zawsze będzie pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ajajaj, jak ładnie i smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł z tą pieczoną ricottą! to ja mam propozycję ja wpadam do Ciebie na makoaron a Ty do mnie na deser:) co Ty na to?

    OdpowiedzUsuń
  4. NO tak, nie ma jak Jamie ;) Książki nie mam, ale oglądałam kilka odcinków jego programu na Kuchni + i jest bardzo fajny. Fajnie przyprawił tę ricottę. Ja unikam tego sera, bo wydaje mi się mdły, ale w takiej formie z pewnością mdły nie jest.

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za smaki :) Chętnie przygotuję taki makaron - pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie, intryguje mnie zwłaszcza ta pieczona ricotta
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. sama nabrałam ochoty na spróbowanie :) szczególnie z takimi dodatkami, ta pieczona ricotta bardzo intryguje:)

    OdpowiedzUsuń