poniedziałek, 15 lutego 2016

Roladki z wloskiej kapusty z ryzem, rodzynkami i koperkiem


Dzis chcialabym podzielic sie z Wami przepisem na doskonale roladki z kapusty wloskiej czyli wegetarianskie golabki. Robilam je juz dwukrotnie i musze Wam powiedziec, ze wciaz zaskakauja mnie smakiem :) Nadzienie przygotowane z ryzu (lub kaszy jeczmiennej) z dodatkiem rodzynek, orzechow, koperku i natki pietruszki jest przepyszne i pelne aromatu (za drugim razem zapomnialam dodac do nadzenia jajko ale mimo to golabki sie udaly). Do przygotowania roladek mozna tez uzyc swiezych lisci winorosli (te nalezy blanszowac 1 min.) lub marynowanych, ktore wystarczy tylko porzadnie oplukac pod biezaca woda (nadawac sie tez beda liscie innych wiosennych czy tez zimowych warzyw, ktore przed uzyciem nalezy 1-2 min. blanszowac we wrzatku). Gotowe golabki ukladamy w zaroodpornym naczyniu, polewamy pomidorowym sosem i pieczemy w piekarniku. Goraco polecam :)


Roladki z wloskiej kapusty z ryzem, rodzynkami i koperkiem
*inspiracja: Hugh Fearnley-Whittingstall "Täglich vegetarisch" (ang. klik)

Skladniki na 12 sztuk:
12 duzych lisci kapusty wloskiej
4 lyzki kwasnej smietany

Sos pomidorowy:
2 lyzki oliwy
1 cebula, obrana i posiekana
1 listek laurowy
kilka galazek tymianku
1 marchewka, obrana i drobno pokrojona
1 seler naciowy, pokrojony (nie dalam)
2 zabki czosnku, obrane i drobno posiekane
400 g krojonych pomidorow z puszki
1 szczypta cukru
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Nadzienie:
120 g ryzu (lub kaszy jeczmiennej)
1 lyzka oliwy
1 cebula, obrana i posiekana
2 zabki czosnku, posiekane
50 g rodzynek (lub koryntek)
50 g orzechow wloskich, grubo posiekanych
skorka starta z 1 cytryny (bio)
1 peczek natki pietruszki, posiekanej
1 garsc swiezego koperku, posiekanego
1/2 lyzeczki suszonych platkow chili
1 duze jajko, lekko rozmacone

Przygotowac sos pomidorowy: w garnku rozgrzac oliwe, wrzucic cebule, listek laurowy i tymianek, smazyc 10 min. az cebula bedzie miekka. Dodac pokrojona marchewke i ew. seler, smazyc kolejne 5 min. Dodac posiekany czosnek, smazyc 1 min. Na koniec dodac pomidory z puszki wraz z sokiem, przyprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem, gotowac sos przez kolejne 15 min. az zgestnieje.

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Grube czesci z lisci kapusty wyciac lub lekko sciac za pomoca obieraka do warzyw. W duzym garnku zagotowac wode z sola, wkladac liscie kapusty i blanszowac przez 2-3 min. Wyjac liscie z garnka, przelac zimna woda i osuszyc papierowym recznikiem.

Przygotowac nadzienie: ryz (lub kasze jeczmienna) ugotowac wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic cebule i smazyc na malym ogniu az bedzie miekka (uwazac, aby cebula sie nie zrumienila). Dodac posiekany czosnek, wymieszac, smazyc 1 min. Ugotowany i przestudzony ryz przelozyc do miski, dodac podsmazona cebule z czosnkiem, rodzynki, orzechy, skorke z cytryny, posiekane ziola i chili, wymieszac. Przyprawic do smaku sola i pieprzem. Na koniec dodac rozmacone jajko, wymieszac.

Duze naczynie do zapiekania posmarowac lekko oliwa lub maslem. Na srodek kazdego liscia kapusty nakladac po lyzce nadzienia, zawijac formujac roladki. Ukladac roladki w naczyniu laczeniem do dolu a nastepnie polac je pomidorowym sosem. Na wierzchu rozlozyc za pomoca lyzki kwasna smietane, calosc oproszyc swiezo mielonym pieprzem.

Wstawic naczynie do nagrzanego piekarnika i piec przez 30-45 min. (gdyby golabki zbyt mocno sie rumienily nalezy przykryc naczynie folia aluminiowa). Podawac ewentualnie z pozostala kwasna smietana.








5 komentarzy:

  1. OJej, jak tu dziś u Ciebie pysznie! Takie nadzienie z ryżem, ziołami i orzechami musi smakować bosko. Jedynie z rodzynek musiałabym zrezygnować, bo ich nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do pałaszowania gołabków, każdego rodzaju, zawsze się przyłączę!

    OdpowiedzUsuń
  3. O takich gołąbkach to jeszcze nie słyszałam :) świetny przepis, a same gołąbki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń