poniedziałek, 21 grudnia 2015

Wesolych Swiat! Ciasteczka z Linzu.


W tym roku nie pieklam ciasteczek na swiateczne prezenty (zawsze robie to w ilosciach hurtowych:) Skusilam sie jedynie na pierniczki, ktore upieklam wczoraj z moim synkiem i ciasteczka z Linzu. Ciasteczka sa pyszne, kruche i mocno maslane. Do ich przygotowania bedziecie potrzebowac specjalna foremke (ja swoja kupilam juz rok temu, przelezala w szafce czekajac na swoja kolej:) Ciasto z tego przepisu jest z dodatkiem mielonych migdalow (mozna tez spotkac te ciasteczka w wersji z mielonymi orzechami) i przygotowujemy je dzien wczesniej poniewaz musi sie chlodzic przez 12 godzin w lodowce. Kolejnego dnia wycinamy ciasteczka, pieczemy a nastepnie sklejamy razem umieszaczajac na srodku galaretke z czerwonych porzeczek (mozecie uzyc tez dzemu malinowego) i oproszajac je cukrem pudrem. Goraco polecam :)

Zycze Wam spokojnych, radosnych i rodzinnych Swiat Bozego Narodzenia oraz szczesliwego Nowego Roku!


Inne przepisy na pyszne swiateczne ciasteczka znajdziecie tu (klik), tu (klik), tu (klik), tu (klik), tu (klik), tu (klik), tu (klik), i tu (klik)


Ciasteczka z Linzu
*inspiracja: "Wiehnachten. Das goldene von GU"

Skladniki na 40 sztuk:
150 g zimnego masla
75 g cukru pudru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
1 jajko (M)
szczypta soli
szczypta mielonego kardamonu
szczypta mielonych gozdzikow
szczypta cynamonu
1 lyzeczka kirszu (nie dalam)
150 g maki pszennej
150 g mielonych migdalow bez skorki
125 galaretki z czerwonych porzeczek (lub dzemu malinowego)

Maslo pokroic w kostke, zagniesc razem z cukrem i cukrem waniliowym (najlepiej za pomoca miksera). Dodawac kolejno, ciagle miksujac, jajko, sol, przyprawy i kirsz. Dodac migdaly i make, wyrobic ciasto. Uformowac z ciasta kule, owinac ja w folie spozywcza i wlozyc na 12 godz. do lodowki.

Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, podzielic na pol. Jedna polowe rozwalkowac na posypanym maka blacie na grubosc noza (druga polowe wlozyc z powrotem do lodowki). Za pomoca foremki wycinac ciastka: polow ciastek ma byc cala, w drugiej polowie ciastek zrobic dziurki w ksztalcie serduszek, kolek itd.

Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C. Ulozyc ciasteczka na przygotowanej blasze i wstawic na ok. 10 min. do lodowki.

Wyjac ciasteczka z lodowki i piec w nagrzanym piekarniku, na srodkowym poziomie, przez ok. 15 min. Wyjac ciasteczka, wystudzic na kuchennej kratce. Z druga porcja ciasta postapic tak samo.

Ciasteczka z dziurka posypac grubo cukrem pudrem. Na calych ciasteczkach nalozyc posrodku troche galaretki porzeczkowej, przykryc ciasteczkami z dziurka, lekko docisnac.




22 komentarze:

  1. Pozdrowienia z Linzu w zamian za ciasteczka. Tu w Linzu noszą nazwę Linzer Augen = oczka z Linzu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za pozdrowienia :) Gdybym mogla przeslalabym troche :)

      Usuń
  2. Co trzeba zrobić, żeby dostać się na twoją listę ciasteczkową, hmmm? Grzeczna niestety nie byłam, od razu się przyznaję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty nic nie musisz robic kochana :) Nawet gdybys byla caly rok niegrzeczna to i tak dostalabys ode mnie ciasteczka (ja do tych bardzo grzecznych tez raczej nie naleze:)

      Usuń
    2. Jej, mam ciasteczkową, niegrzeczną wspólnieczkę :-) Wesoluchnych świąt!

      Usuń
  3. Są prześliczne. Nie wiem skąd wziąć taką galaretkę, ale w moich świątecznych wypiekach są zaplanowane. Nie wiem czy dżem malinowy się sprawdzi. Masz jakiś jeszcze pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoja galaretke kupilam po prostu w sklepie, w takich sloikach jak dzem. Moze u Was tez sa, np. w Lidlu? Dzemu malinowego uzywala do tych ciasteczek Dorotus z bloga Moje Wypieki wiec chyba byl ok. Widzialam tez przepisy z dodatkiem dzemu wisniowego...

      Usuń
  4. Cudowne ciasteczka. Są bardzo pyszne, kiedyś je robiłam i pamiętam, że bardzo nam smakowały.
    Kochana,życzę Wam pięknych Świąt Bożego Narodzenia.
    Uściski najserdeczniejsze !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko. Masz racje, ciasteczka sa pyszne :)

      Sciskam mocno :)

      Usuń
  5. Zdrowych i wesołych Świąt:) .... a ciasteczkiem się częstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasteczka, będę musiała upiec po świętach! :)

    Agnieszko zdrowych i spokojnych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowych i spokojnych świąt! A Nowy Rok niech będzie tak słodki jak te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ciasteczka! Od razu nabrałam na nie ochoty :-)
    Zdrowych i Wesołych Świąt! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne ciasteczka Majko!
    Wspaniałego świętowania!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne te ciasteczka kochana :) Zdrowych i rodzinnych Świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ one smacznie wyglądają!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Poświąteczne życzenia :) A ciasteczka cudne :) Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne te ciasteczka! Choć w te Święta sporo ich napiekłam i sporo zjadłam, to i tak na te bym się skusiła :)
    P.s. Dopiero teraz usiadłam to komputera i nadrabiam czytanie blogowych wpisów. Także przyjmij ode mnie najserdeczniejsze życzenia świąteczne i szczęśliwego nowego roku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepięknie i starannie wykonane - super :-)!
    A przy okazji: wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekłam je daaawno temu, nawet smaku nie pamiętam. Cudnie wyszły, muszę je chyba powtórzyć ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń