czwartek, 3 grudnia 2015

Hiszpanska salatka z chorizo, ciecierzyca i szpinakiem.


Z utesknieniem czekam na snieg i prawdziwa zime :) Nigdy nie podejrzewalam, ze kiedykolwiek to napisze ale zdecydowanie wole mroz od pluchy za oknem. Poza tym snieg wprowadza zawsze swiateczny nastroj... Zanim pojawia sie na blogu swiateczne przepisy (a na pewno kilka bedzie) mam dla Was jeszcze przepis na pyszna i sycaca salatke. Salatke na bazie pomidorow, chorizo i swiezego szpinaku. Z dodatkiem kolorowych pomidorkow koktajlowych i czosnkowych grzanek. Polecam.


Hiszpanska salatka z chorizo, ciecierzyca i szpinakiem
*inspiracja: "Vom Erbsen, Bohnen und Linsen" Ross Dobson

Skladniki na 4 porcje:
4 grube kromki chleba na zakwasie
3 lyzki oliwy
2 zabki czosnku
2 kielbaski chorizo
1 czerwona cebula (nie dalam)
1/2 Pimenton de la Vera (hiszpanskiej mielonej papryki)
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
1 puszka ciecierzycy (400g)
250 g pomidorkow koktajlowych (u mnie kolorowe)
2 lyzki soku z cytryny
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Patelnie grillowa rozgrzac do wysokiej temperatury. Z kromek chleba odciac skorke, posmarowac chleb lekko oliwa i ulozyc na patelni. Grillowac, az sie zrumieni. Zabki czosnku obrac, natrzec czosnkiem jeszcze cieply chleb. Odlozyc na bok aby wystygl a nastepnie pokroic go na male kawalki.

Chorizo i czerwona cebule (jesli uzywamy) pokroic w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzac pozostala oliwe, podsmazyc chorizo na chrupiaco (2-3 min.). Dodac cebule, mielona papryke i tymianek, smazyc kolejne 2-3 min. Przelozyc do miski, wlac rowniez oliwe ze smazenia.

Ciecierzyce oplukac, osaczyc z nadmiaru wody. Szpinak oplukac, osuszyc. Pomidorki koktajlowe oplukac, osuszyc, przekroic na pol. Wszyskie skladniki przelozyc do miski, do ktorej wlozylismy podsmazone chorizo, dodac sok z cytryny, wymieszac. Doprawic do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem.

Podawac od raz po przygotowaniu.






14 komentarzy:

  1. bardzo fajne połączenie, jestem pewna że jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byla pyszna. To taka hiszpanska panzanella :)

      Usuń
  2. Wspaniałe połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Kamilo. Pozdrowienia :)

      Usuń
  3. Ja też, ja też czekam na prawdziwy śnieg! Nie musza być zaspy po pas, ale trochę mogłoby spaść i chociaż parę dni poleżeć. A sałatka bardzo smakowicie wygląda, panzanellowa taka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wlasnie, swieta bez sniegu sa jakos takie...malo magiczne :) Masz racje, to cos w stylu panzanelli :) Usciski.

      Usuń
  4. Pyszna sałatka!
    Zjadłabym teraz, już...

    Na śnieg nie czekam, bo nie lubię zimy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Amber. Ja tez zimy nie lubie ale jak juz ma byc, to niech bedzie ze sniegiem i mrozem :) Pozdrowienia.

      Usuń
  5. Uwielbiam chorizo, więc jadłabym tą sałatkę aż by mi się uszy trzęsły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha :) Polecam ja w takim razie bardzo mocno. Zrob koniecznie!

      Usuń
  6. swietna kompozycja. rzucilo mi sie w oczy pierwsze zdanie z Twojego opisu.. czym jest zycie? i przypomnialy mi sie czasy studenckie i to haslo, nick, adres ktorym sie poslugiwalismy bardzo czesto.. :)ech...

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna sałatka, nadaje się na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń