Crumble z morelami i cynamonowa kruszonka.


To crumble jest po prostu obledne! Wspaniale, mocno aromatyczne, z kwaskowymi morelami posypanymi posiekanymi orzechami i migdalami. Owoce zapieczone sa pod kruszonka z dodatkiem cynamonu i brazowego cukru, ktory sprawia, ze ma ona cudownie karmelowy smak. Do tego galka lodow waniliowych i jestem w siodmym niebie ;) Goraco polecam.


Crumble z morelami i cynamonowa kruszonka

Skaldniki na 4 porcje:
600 g malych moreli
1 niewoskowana cytryna (najlepej bio)
2 lyzki miodu
ew. 2 lyzki likieru pomaranczowego lub soku z pomaranczy
50 g migdalow bez skorki
50 g orzechow wloskich

Kruszonka:
150 g maki pszennej
100-150 g brazowego cukru*
1 lyzeczka mielonego cynamonu
100 g masla

Morele umyc, osuszyc, pokroic na cwiartki. Jedna duza lub 4 male foremki zaroodporne wysmarowac maslem, ulozyc w nich morele.

Cytryne sparzyc, osuszyc, zetrzec z niej skorke, wycisnac sok. Sok z cytryny wymieszac z miodem, sokiem pomaranczowym (lub likierem pomaranczowym) i 1 lyzeczka startej skorki z cytryny, polac morele. Migdaly i orzechy posiekac, rozlozyc je na morelach.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Make wsypac do miski, dodac cynamon i brazowy cukier, wymieszac. Nastepnie dodac pokrojone maslo i zagniesc w palcach kruszonke, posypac nia owoce.

Wstawic forme do piekarnika i piec crumble przez 30 min. Podawac na cieplo, z dodatkiem lodow waniliwych, bitej smietany lub sosu waniliowego.

* jesli zamierzamy podac crumble z dodatkiem lodow waniliowych dobrze jest zmniejszyc dosc znacznie ilosc cukru (kruszonka jest bardzo slodka)


Przepis dodaje do akcji Karolci "Morelkowo-Brzoskwiniowo"





Komentarze

Wierzę na słowo :-) Coś z morelami, cynamonem i kruszonką nie może być złe! Że o lodach nie wspomnę ;-)
Kamila pisze…
Też bym była w siódmym niebie :) POzdrawiam
Martha pisze…
Świetnie wygląda Twoje crumble! ; )
Super pomysł! *.*
Majana pisze…
Ależ wspaniałe Majeczko! Cudownie letnio wygląda.
Pozdrowienia ślę :)
Łucja pisze…
Obłędne smaki :) Ależ bym zjadła!
Wiewióra pisze…
wszystkie crumble biorę i pożeram! to morelowe również, mniam!
Sosna pisze…
Pięknie to wygląda :D
Amber pisze…
Oowce pod kruszonką to moje ulubione letnie desery.
Twój także smakuję!
Prezentuje się wspaniale.
gin pisze…
Uwielbiam ten deser :) Z morelami musiał smakować bajecznie :)
ugotujmyto.pl pisze…
Rzeczywiście...siódme niebo ;)!
Patrycja pisze…
Z lodami zjadłaby z miłą chęcią...