Poncz z ajerkoniakiem.


Pyszny, pomaranczowy poncz z dodatkiem ajerkoniaku i bialego wina. Swietnie rozgrzewa w chlodny, zimowy wieczor. Pomimo dodatkowych kalorii nie rezygnujcie z bitej smietany i cynamonu. Calosc smakuje naprawde wysmienicie. Mozna go pic i pic, tylko trzeba uwazac na procenty ;) Moze zagosci na Waszym stole w Sylwestra? Polecam :)


Poncz z ajerkoniakiem
*inspiracja: "Lisa" 11 (2012)

Skladniki na 4-6 porcji:
3 pomarancze
300 ml ajerkoniaku
350 ml bialego wytrawnego wina
3 lyzki cukru
250 g smietany kremowki
1 op. cukru waniliowego (dalam 2 lyzeczki cukru z prawdziwa wanilia)
mielony cynamon

Z pomaranczy wycisnac sok, wlac do rondelka. Dodac ajerkoniak i biale wino, wsypac cukier. Mocno podgrzac, ciagle mieszajac, zeby cukier sie rozpuscil.

Smietane kremowke ubic na sztywno z cukrem waniliowym. Goracy poncz przelac do szklanek lub kubkow, udekorowac bita smietana. Wierzch oproszyc mielonym cynamonem. Podawac od razu po przygotowaniu.



Komentarze

tammyk pisze…
Oj zaszumi w glowie, zaszumi :))) I rozgrzeje napewno;)) Wyglada baarrrdzoo zachecajaco.
Droczilka pisze…
Pal sześć kalorie! Pyszna sprawa taki ponczyk... :-)
Zapowiada się pysznie!:)
Magda pisze…
Brzmi super apetycznie, chociaż ja po świętach powoli przestaję myśleć o kalorycznych potrawach i zaczynam marzyć o sałatkach i zielonych smoothie, ale podejrzewam, że za 3 dni mi przejdzie i chętnie wzniosę takim ponczem toast :)
Majana pisze…
Mmm, wygląda pyysznie! :)
gin pisze…
Intrygująca receptura :)
Łucja pisze…
smakowicie wygląda :) nie umiałabym się oprzeć!
O, jest nasza szklaneczka! Ja też dzisiaj coś z niej wychyliłam :-)
kabamaiga pisze…
Piłam ostatnio ajerkoniak. Mam z nim bardzo miłe wspomnienia. Myślę, że w takiej wersji bardzo mi posmakuje.
ugotujmyto.pl pisze…
Porywam szklaneczkę na rozgrzewkę i życzę Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!
Amber pisze…
Pyszności!
Szczęśliwego 2014!
skoraq cooks pisze…
Na taki poncz sylwestrowy już za późno, ale można go zawsze ochrzcić karnawałowym i będzie jak znalazł, bo to zdecydowanie moje smaki :-) Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :-)
zjedz_mnie pisze…
Wow, takie cóś to ja bardzo chętnie skosztuje :)
Olimpia Davies pisze…
Wygląda bardzo zachęcająco, a ajerkoniak w składzie bardzo do mnie przemawia:-)
An-na pisze…
Pięknie się prezentuje! Wielu pięknych i pysznych przepisów życzę Ci w nowym roku, Majko :)