czwartek, 5 grudnia 2013

Risotto z pasternakiem, szalwia i mascarpone.


Pasternak to moje ulubione zimowe warzywo. Lubie go za jego orzechowy i lekko slodki smak. Chetnie dodaje go do zup, zapiekanek (klik) czy tez ubijam z ziemniakami na puree. Podobno pasternak dobry jest tez na surowo, jako dodatek do salatek ale w takiej wersji jeszcze go nie probowalam. Tym razem pokusilam sie o zrobienie risotto. W polaczeniu z szalwia i serkiem mascarpone smakuje naprawde oblednie. Pysznie i kremowo...nie moglo byc lepiej :) Polecam.

Od poniedzialku zapraszam po nowe przepisy na swiateczne ciasteczka i wiele innych, swiatecznych pysznosci :)


Risotto z pasternakiem, szalwia i mascarpone
Alice Hart "Gemüse satt!"

Skladniki na 4 porcje:
1 l bulionu warzywnego
40 g masla
2 szalotki, obrane i drobno posiekane
2 duze pasternaki, obrane i starte na tarce o duzych oczkach
4 male listki szalwii, drobno pokrojone
250 g ryzu na risotto
1 maly kieliszek bialego wytrawnego wina
2 lyzki mascarpone + mascarpone do podania
60 g parmezanu, startego
ew. chipsy z pasternaku do podania*

Bulion zagotowac w malym garnku i trzymac go caly czas na malym ogniu aby byl cieply.

W drugim garnku (lub na glebokiej patelni) rozpuscic maslo. Dodac posiekane szalotki, szalwie i starty pasternak. Dusic przez 5 min. na malym ogniu az szalotki zrobia sie szkliste. Wsypac ryz i smazyc przez 1 min., ciagle mieszajac, az ryz pokryje sie dokladnie maslem. Wlac biale wino, mieszac az ryz wchlonie caly plyn.

Nastepnie wlac 1 lyzke wazowa bulionu, dobrze wymieszac i zostawic aby ryz wchlonal bulion. Powtarzac te czynnosc do wyczerpania bulionu i do momentu az ryz bedzie kremowy i ugotowany al dente. Bedzie to trwalo 18-20 min.

Zdjac garnek z ognia, dodac polowe parmezanu i mascarpone, wymieszac. Przykryc garnek pokrywka i odstawic na 5 min. Nastepnie dodac pozostaly parmezan i mascarpone, wymieszac. Rozlozyc risotto na talerze. Kazda porcje podawac z dodatkiem 1 lyzki mascarpone i ew. chipsami z pasternaku.


* chipsy z pasternaku: pasternak obrac, pokroic w cienkie plasterki. Wymieszac z oliwa i piec na chrupiaco z obydwu stron w temp.160°C przez 25-30 min.

13 komentarzy:

  1. Na Twoje risotto zawsze mam ochotę, bo wygląda mega apetycznie! :)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. swieta racja-mega apetyczne danko :) tez bardzo lubie pasternak, choc przyznaje sie, ze jeszcze go nie kupowalam w tym sezonie....zaraz nadrobie ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja z pasternakiem zetknelam sie po raz pierwszy dopiero na Wyspach. Pierwsze spotkanie to byla zupa, do dzis pamietam, jak mi smakowala. Twoje risotto wyglada oblednie, intryguje mnie jego smak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda. A ja jeszcze pasternaku nigdy nie jadłam.
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny przepis, uwielbiam nieskomplikowane smaki w risotto:-). Pasternak uzywam bardzo czesto, w UK jest bardziej popularny niz np korzen pietruszki:-), ale w risotto jeszcze go nie jadlam, czas to zmienic:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pasternak i pietruszka, to dwa warzywa za którymi szalenie tęsknię! I za selerem korzeniowym jeszcze. Szykuj porcję dla mnie porcję, wymienie na uszka :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja się jeszcze za dobrze z pasternakiem nie zapoznałam. Sama nie wiem dlaczego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasternak znam tylko ze słyszenia. Nie mieliśmy okazji się poznać, ale risotto zapowiada się przepyszniasto. I te talerze. Genialne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. pasternak pamiętam z dzieciństwa a teraz to w zasadzie nie używam-sam nie wiem dlaczego? trochę zapomniane warzywo-niesłusznie! ciekawe co tam pysznego przygotowałaś na Święta? już nie mogę się doczekać!! buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis i intrygujące połączenia składników. Kusi mnie, żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wreszcie jakiś kuszący przepis na wykorzystanie pasternaku :)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapowiada sie smakowicie! :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń