poniedziałek, 16 grudnia 2013

Migdalowo-pomaranczowe gwiazdki z piernikowa kruszonka.


Kruche, migdalowo-pomaranczowe gwiazdki z dodatkiem likieru pomaranczowego. Posypane piernikowa kruszonka. Pysznie chrupiace :) Likier pomaranczowy nie jest zbyt mocno wyczuwalny w smaku, polecam wiec dla wzmocnienia "pomaranczowosci" ciasteczek dodac skorke starta z jednej pomaranczy. Jesli lubicie piernikowy smak, mozna dodac do kruszonki rowniez wiecej przyprawy do piernika.


Migdalowo-pomaranczowe gwiazdki z piernikowa kruszonka
inspiracja: "Lisa" 11 (2013)

Skladniki na ok. 40 sztuk:*
Ciasto:
300 g maki pszennej
100 g obranych, mielonych migdalow
125 g masla
150 g cukru
2 zoltka
4 lyzki likieru pomaranczowego

Kruszonka:
75 g masla
100 g maki pszennej
1 lyzeczka przyprawy do piernika
75 g cukru

cukier puder do posypania ciasteczek
ok. 10 g konfitury morelowej (nie dalam)

Wszystkie skladniki na ciasto dobrze zagniesc, uformowac kule. Zawinac w folie spozywcza i wlozyc na noc do lodowki.

Nastepnego dnia wyjac ciasto z lodowki i zostawic aby sie troche ocieplilo (wyjete prosto z lodowki jest trudne do rozwalkowania). Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Przygotowac kruszonke: maslo stopic, dodac make, przyprawe do piernika i cukier, szybko wyrobic w palcach na kruszonke.

Rozwalkowac ciasto na prostokat (35x50 cm) i wycinac za pomoca foremki gwiazdki. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia, ulozyc na nich wyciete gwiazdki. Kazde ciasteczko posypac kruszonka.

Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 min. Wyjac, wystudzic na kuchennej kratce. Wystudzone ciasteczka posypac cukrem pudrem i ew. udekorowac podgrzana konfitura robiac na ciasteczkach kropki.



* mnie wyszlo 50 ciasteczek poniewaz wykrawalam je mniejsza foremka

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasteczka i ciasta z dodatkiem cytrusa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mi się podobają. Moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają świetnie! mój smak z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze są ! i jaka fajna ta piernikowa kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow!
    Majko! :)
    one są boskie! Porywam kilka (jeśli jeszcze coś zostało, bo podejrzewam, że zniknęły bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno smakują i wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne :) takie na jeden kęs :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku,jakie one są cudowne, Majeczko!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowitości! Bardzo lubię zwyczaj wypiekania masowo świątecznych ciasteczek. I rozdawania, i dostawania też :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kusisz kolejnymi słodkościami, a mi tu ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo, chętnie bym zjadła... ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają przepięknie Majko, zjadłabym tak z kilka nawet teraz :) A tymczasem chciałam Ci życzyć wesołych, spokojnych Świąt

    OdpowiedzUsuń