Po urodzinach. Spaghetti z cukinia, serem feta i mieta.


W sobote minely dokladnie cztery lata odkad zaczelam prowadzic bloga... Mialam napisac urodzinowy post ale tyle sie wydarzylo, ze nie zdazylam. Po pierwsze i najwazniejsze przyjechala w odwiedziny moja mama (i zostaje dosyc dlugo wiec bardzo sie ciesze:) Upieklam z tej okazji brownies, ktore mialo sie ukazac na blogu ale niestety podobne bylo tu juz kiedys wiec postanowilam jednak go nie wstawiac. Urodziny bloga swietuje wiec na wytrawnie :) Wytrawnie, letnio i pysznie. Zapraszam Was na spaghetti z cukinia, serem feta i swieza mieta. Aromatyczne, odswiezajace i pyszne. Doskonale na cieplo, jeszcze lepsze na zimno. Goraco polecam :)

Na koniec chcialam Wam jeszcze podziekowac za to, ze odwiedzacie moj blog, ze komentujecie i jestescie ze mna. Dziekuje za te cztery lata i ciesze sie juz na nastepne :) Pozdrawiam Was serdecznie.


Spaghetti z cukinia, serem feta i mieta

Skladniki na 4 porcje:
2 cukinie
200 g sera feta
6 galazek swiezej miety
2 niewoskowane cytryny (najlepiej bio)
2 zabki czosnku
400 g spaghetti
3 lyzki oliwy
sol moska
mielony pieprz

Cukinie umyc, osuszyc, zetrzec na tarce o duzych oczkach. Ser feta pokruszyc. Czosnek obrac, drobno posiekac. Miete oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac (kilka listkow odlozyc do dekoracji). Cytryny umyc pod goraca woda, osuszyc. Z jednej cytryny zetrzec skorke, wycisnac z niej sok. Druga cytryne pokroic na cwiartki.

Makaron gotowac w osolonej wodzie al dente wg przepisu na opakowaniu. W miedzyczasie na patelni rozgrzac oliwe, podsmazyc czosnek. Dodac cukinie, dusic ok. 2 min. Nastepnie dodac skorke starta z cytryny, posiekana miete i pokruszony ser feta.

Ugotowany makaron osaczyc z nadmiaru wody, przelozyc na patenie z cukinia. Wymieszac, doprawic do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wylozyc spaghetti na talerze, podawac udekorowane pozostala mieta z czastkami cytryny.

Rada: jesli chcemy aby cos nam "chrupalo" mozna podprazyc na suchej patelni 2 lyzki orzechow piniowych (az zaczna pachniec) i posypac nimi makaron.


*inspiracja: "Lisa" 5 (2013)

Komentarze

Kamila pisze…
U Ciebie zawsze tak pysznie! Najlepszego dla Ciebie i bloga! Pozdrawiam
Karmel-itka pisze…
lubię takie lekkie dania.
bardzo ładnie i smacznie się prezentuje.
Droczilka pisze…
Urodzinowo, wszystkiego dobrego i najlepszego!
:-) A danie z makaronem proste i bardzo bardzo pyszne.
Bea pisze…
Wspanialych kolejnych lat blogowania zalem! :)
Cukinia, feta i mieta to zdecydowaie bardzo udane polaczenie, jedno z moich ulubionych :)

Pozdrawiam Majko!
I milego czasu z Mama zycze :)
Amber pisze…
Agnieszko,
wspaniale świętujesz urodziny bloga!
Pyszna pasta i piękna.
Cudownych kolejnych lat dla Ciebie i Bloga!
pieczarka mySia pisze…
Kochana, wiele slodkich chwil dla Ciebie i Twojego pieknego bloga :)

Makaron jak zwykle powala mnie na kolana i sprawia, ze go chce ;D
Buzi i milego dnia!
ewena pisze…
Majko, olejnych lat blogowania życzę!
A makaron jak najbardziej uroczysty :)

Pozdrawiam serdecznie :)
ewena pisze…
Miało być kolejnych, oczywiście ;)
Ola pisze…
wszystkiego najlepszego na kolejne lata! :) spaghetti wygląda wyjątkowo odświętnie :)
Łucja pisze…
gratuluję 4 urodzin :) danie wygląda przepysznie, jak wszystkie dania makaronowe u Ciebie :) inne też ;> ale makaronowe uwielbiam szczególnie :)
Maggie pisze…
Spoznione zyczenia jak najbardziej owocnych kolejnych lat blogowania!
Piekne fotki, piekne danie :)
Anonimowy pisze…
Gratuluję kolejnego roku blogowania! :)
Przepis koniecznie do wypróbowania. Lubię takie smaki.
kabamaiga pisze…
Majeczko to ja dziękuję za te 4 lata i tyle cudownych przepisów.
Majana pisze…
Majeczko, wspaniałe spaghetti! Coś dla mnie, idealne :)
Życze wszystkiego co najlepsze, gratuluję urodzin ! uwielbiam Twojego bloga, Twoje zdjęcia i dziękuję za to ,że jesteś:)
Pozdrowienia :)
4 lata wspaniałości. Gratuluję i więcej pyszności życzę i tobie i nam :)
Kasia pisze…
spoźnione, ale serdeczne życzenia :) życzę więcej lat tak wspaniałego blogowania... :* pamiętam, kiedy trafiłam do Ciebie po raz pierwszy, a Ty akurat żegnałaś się na jakiś czas z blogowaniem... i jak bardzo cieszyłam się, żę znowu gotujesz i jeszcze piękniej nam o tym opowiadasz :) buziaki :*
Ewa pisze…
Wygląda smakowicie jak cały Twój blog :)
gratulacje !
pozdrawiam, Ewa
ANIA pisze…
Wszystkiego najlepszego i jeszcze dużooooo sił na kolejne 40 lat prowadzenia :) a danie niebo w gębię, z miętą na pewno niesamowicie odświeżające :) pozdrawiam :)
Uwielbiam takie świeże, wiosenne smaki.
Piękne zdjęcia :)

Pozdrawiam,
Kaśka
Majeczko - dalszych inspiracji, odkrywania nowych smaków i przede wszystkim radości z tego, co robisz i, że to robisz:) Buźka!
Moni pisze…
i ode mnie troszkę spóźnione ale równie gorące życzenia ...
pięknie tu u Ciebie :)
skoraq cooks pisze…
To ja Ci w takim razie życzę jeszcze 100 lat blogowania. Dzięki Majko, ze jesteś i że blogujesz :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
ugotujmyto.pl pisze…
Gratuluję 4tych urodzin:)! A spaghetti wygląda obłędnie!!!