Wesolych Swiat! Likier espresso i pralinki marcepanowe ze sliwka.
Likier espresso to moje najnowsze odkrycie :) Jest przepyszny (smakuje troche jak Baileys) i robi sie go blyskawicznie. Do jego przygotowania, oprocz kawy i smietany, potrzebny jest ajerkoniak i zwykly koniak. Wystarczy wszystko podgrzac, wymieszac i wlac do butelek (mi wyszly trzy male buteleczki, takie jak na zdjeciu). Najlepiej smakuje schlodzony. Przygotowalam go jako swiateczny upominek dla mojej mamy i tesciowej :) A do tego pralinki. Pyszne, marcepanowe pralinki ze sliwkami moczonymi w czerwonym winie, oblane gorzka czekolada...rewelacja. Jesli lubicie sliwki w czekoladzie na pewno Wam posmakuja. Goraco polecam :)
To moj ostatni przedswiateczny post. Wiem, ze do swiat pozostal jeszcze tydzien ale juz za dwa dni wyjezdzamy. Dlatego juz dzis chcialabym Wam zyczyc spokojnych, radosnych i pogodnych Swiat Bozego Narodzenia. Niech beda takie, jak sobie wymarzycie. Wesolych Swiat!
Likier espresso
Skladniki na 2 butelki z korkiem (kazda o pojemnosci 350 ml):
300 ml smietany kremowki
100 ml mleka
3 lyzeczki rozpuszczalnej kawy espresso
200 ml ajerkoniaku
100 ml koniaku
Smietane wlac do rondelka, wlac mleko i wsypac kawe. Zagotowac i gotowac chwile na srednim ogniu az kawa sie rozpusci. Lekko przestudzic, dodac ajerkoniak i koniak, wymieszac.
Butelki wyplukac goraca woda, wlac likier, natychmiast zakorkowac. Przechowywac (najlepiej w lodowce) do 2 tygodni.
*zrodlo: Christina Kempe, Christa Schmedes "Weihnachten"
Pralinki marcepanowe ze sliwka
Skladniki na 30 pralinek:
100 g suszonych sliwek bez pestek (ok. 15 sztuk)
75 ml czerwonego wina (dalam wytrawne)
150 g masy marcepanowej*
50 g przesianego cukru pudru
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
1 lyzeczka oleju (o neutralnym smaku)
Sliwki przekroic wzdluz na pol. Czerwone wino wlac do rondelka, zagotowac. Wlozyc sliwki i gotowac je w winie na malym ogniu przez ok. 3 min. Nastepnie zestawic rondelek z ognia i ostawic razem ze sliwkami na 1 godz. do wystygniecia (sliwki w tym czasie wchlona wino).
Marcepan zagniesc z cukrem pudrem a nastepnie rozwalkowac, na blacie lekko posypanym cukrem pudrem, na kwadrat o wymiarach 30x30 cm. Wyciac z masy 30 prostokatow o wymiarach 5x6 cm.
Na srodku kazdego prostokata z masy marcepanowej ulozyc polowke sliwki, brzegi masy zalozyc do srodka, delikatnie zlepic brzegi.
Czekolade polamac, rozpuscic z dodatkiem oleju na parze. Pralinki klasc kolejno na widelec i zanurzac je w czekoladzie. Ukladac na kuchennej kratce (ja kladlam na folii aluminiowej). Zostawic pralinki aby czekolada zastygla (ja wstawilam je na noc do lodowki).
Pozostala czekolade ponownie rozpuscic na parze, udekorowac zastygniete pralinki tworzac na nich wzory, ponownie ostawic do zastygniecia.
Gotowe pralinki przechowywac do 5 dni w lodowce, w zamknietym pojemniku.
*proponuje dac nawet 200-250 g marcepanu jesli lubicie, ilosc marcepanu podana w przepisie jest moim zdaniem troche zbyt mala, rozwalkowany marcepan rwal sie momentami podczas formowania pralinek
**zrodlo: Dr. Oetker "Die besten Backrezepte"
Likier i pralinki dolaczam do akcji "Swiateczne prezenty"
Komentarze
Najlepszego dla Ciebie i Twoich bliskich! Pozdrawiam
Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twoich Najbliższych!
Dobrej drogi do Rodziny, miłych spotkań, ciepła, miłości i nadziei płynącej z Bożego Narodzenia.
Buziak przed świątecznie świąteczny:*
Buziole ;*
nawet nie wiesz z jaką radością zjadłabym choć jedną pralinkę...
Jest w nich wszystko co lubię.
Dla mnie idealne!
Magicznych świąt Ci życzę.
Majeczko, takie pyszności pokazujesz,że slinka cieknie.
Pozdrawiam cieplutko i życzę radosnych Świąt Bożego Narodzenia!:)
też życzę Tobie i Twojej Rodzince wspaniałych Świąt!! :-))
Majeczko, życzę Ci radości, uśmiechu, zdrowia
i rodzinnego ciepła w ten Świąteczny Czas :)
Uściski:)
Majka wszystkiego najlepszego na ten świąteczny czas
Zdrowych, pogodnych Świąt, Majko!