Swiateczne prezenty: korzenny miod swiateczny i cukier kandyz w rumie.
Te dwa jadalne prezenty planowalam przygotowac juz w zeszlym roku ale niestety nie mialam na to zupelnie czasu. W tym roku postanowilam, ze nie daruje i odznaczylam je w pierwszej kolejnosci do zrobienia. Zarowno miod jak i kandyz potrzebuja co najmniej tygodnia aby wszystkie smaki dobrze sie "przegryzly". Jesli chcielibyscie kogos obdarowac korzennym miodem czy kandyzem w rumie to najwyzsza pora na ich przygotowanie.
Swiateczny miod z dodatkiem imbiru, wanilii, anyzu i cynamonu. Nie wymaga wiele wysilku. Wystarczy tylko wyparzyc sloiczki, wlozyc do nich przyprawy i zalac miodem. Tak przygotowany miod doskonale smakuje na bialym chlebie, chrupiacym chlebie wiejskim i bulkach. Mozna go uzywac do slodzenia herbaty, do deserow i jako dodatek do sosow salatkowych. W chlodnym miejscu mozna przechowywac go do 1 roku.
Ja przygotowalam moj miod juz tydzien temu. Po sprobowaniu czuc juz w nim wanilie i skorke pomaranczowa. Wydaje mi sie ze potrzebuje jeszcze troche czasu na uwolnienie wszystkim smakow i aromatow (postoi do swiat; wazne jest aby uzyc miodu o neutralnym smaku). Po wypelnieniu sloiczkow miodem wszystkie przyprawy "powedrowaly" do gory dlatego na zdjeciach wystaja troche ponad sloiczek :)
Korzenny miod swiateczny
Skladniki na 2 sloiczki (o pojemnosci 150 ml kazdy):
1-2 cm kawalek swiezego imbiru
2 laski wanilii
4 laski cynamonu
4 gwiazdki anyzu
2 kawalki (dlugosci 5-6 cm) skorki pomaranczowej (bio)
500 g plynnego miodu
Imbir obrac, pokroic w cienkie plasterki. Laski wanilii przekroic wzdluz na pol a nastepnie przepolowic. Imbir, wanilie i pozostale przyprawy wlozyc do czystych i wyparzonych sloikow.
Sloiki napelnic miodem i zakrecic. Odstawic na co najmniej 1 tydzien aby smaki sie "przegryzly".
W podobny sposob mozna tez przygotowac orzechy w miodzie. W tym celu 200 g orzechow (np. wloskich, laskowych, makadamia, pekanow lub migdalow) ulozyc na blasze i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C. Prazyc przez ok. 5 min. Nastepnie, jesli zajdzie taka potrzeba, wylozyc orzechy na scierke i obrac ze skorki. Wlozyc orzechy do dwoch czystych sloikow (o pojemnosci 200 ml kazdy) i zalac plynnym miodem (np. akacjowym, w ilosci 350 g). Zakrecic sloiczki, odstawic na 1 tydzien do "przegryzienia". Podawac jako dodatek do owocowych salatek, greckiego jogurtu, twarozku czy panny cotty.
.....................................................................................
Kandyz w rumie ucieszy kazdego, kto lubi herbate z dodatkiem rumu i duza iloscia cukru :) Ja uwielbiam popijac taka herbate zimowa pora. Zawsze kupuje rum w malych, dekoracyjnych buteleczkach, ktore pozniej wykorzystuje do innych kulinarnych celow (np. likierow, aromatyzowanych oliw itp.). Przygotowanie jest rownie proste jak w przypadku swiatecznego miodu. Goraco polecam :)
Cukier kandyz w rumie
Skladniki na 2 sloiczki (o pojemnosci 200 ml kazdy):
150 g cukru
150 g brazowego rumu
300 g cukru kandyz (ja uzylam takiego: klik)
4 laski cynamonu
Cukier wsypac do malego rondelka, wlac rum. Wymieszac i podgrzewac na malym ogniu az cukier sie rozpusci. Odstawic do wystygniecia.
Wsypac kandyz do czystych, wyparzonych sloiczkow, w kazdym ulozyc po 2 laski cynamonu. Zalac przygotowanym syropem. Zakrecic sloiki i odstawic na okolo 1 tydzien aby smaki sie "przegryzly".
Gotowy kandyz jest doskonalym dodatkiem do herbaty. W chlodnym miejscu mozna go przechowywac do 1 roku.
Jesli chcemy aby calosc miala wiecej aromatu mozemy uzyc kandyzu o roznym smaku, np. karmelowego, waniliowego albo innego wg upodoban (do kupienia w dobrych sklepach z herbata).
*zrodlo: Christina Kempe, Christa Schmedes "Wiehnachten"
Przepisy dopisuje do akcji "Swiateczne prezenty"
Komentarze
oba prezenty są cudowne!
Chciałabym być obdarowaną...
Pięknie je pokazałaś.
Dobrego tygodnia!
Taki miodek zrobię i podaruję...sobie;)
Twoje propozycje prezentów są obłędne! Wyglądają przecudnie. Byłabym zachwycona takich podarkiem znalezionym pod choinką.
Pozdrawiam Cię serdecznie,
E.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
jeśli chodzi o miodek korzenny to jak długo może postać? I czy imbir w środku nie zacznie pleśnieć? ,Może głupie pytanie ale chcę zrobić jutro na prezent gwiazdkowy:)))