Swiateczne prezenty: korzenny miod swiateczny i cukier kandyz w rumie.


Te dwa jadalne prezenty planowalam przygotowac juz w zeszlym roku ale niestety nie mialam na to zupelnie czasu. W tym roku postanowilam, ze nie daruje i odznaczylam je w pierwszej kolejnosci do zrobienia. Zarowno miod jak i kandyz potrzebuja co najmniej tygodnia aby wszystkie smaki dobrze sie "przegryzly". Jesli chcielibyscie kogos obdarowac korzennym miodem czy kandyzem w rumie to najwyzsza pora na ich przygotowanie.


Swiateczny miod z dodatkiem imbiru, wanilii, anyzu i cynamonu. Nie wymaga wiele wysilku. Wystarczy tylko wyparzyc sloiczki, wlozyc do nich przyprawy i zalac miodem. Tak przygotowany miod doskonale smakuje na bialym chlebie, chrupiacym chlebie wiejskim i bulkach. Mozna go uzywac do slodzenia herbaty, do deserow i jako dodatek do sosow salatkowych. W chlodnym miejscu mozna przechowywac go do 1 roku.

Ja przygotowalam moj miod juz tydzien temu. Po sprobowaniu czuc juz w nim wanilie i skorke pomaranczowa. Wydaje mi sie ze potrzebuje jeszcze troche czasu na uwolnienie wszystkim smakow i aromatow (postoi do swiat; wazne jest aby uzyc miodu o neutralnym smaku). Po wypelnieniu sloiczkow miodem wszystkie przyprawy "powedrowaly" do gory dlatego na zdjeciach wystaja troche ponad sloiczek :)


Korzenny miod swiateczny

Skladniki na 2 sloiczki (o pojemnosci 150 ml kazdy):
1-2 cm kawalek swiezego imbiru
2 laski wanilii
4 laski cynamonu
4 gwiazdki anyzu
2 kawalki (dlugosci 5-6 cm) skorki pomaranczowej (bio)
500 g plynnego miodu

Imbir obrac, pokroic w cienkie plasterki. Laski wanilii przekroic wzdluz na pol a nastepnie przepolowic. Imbir, wanilie i pozostale przyprawy wlozyc do czystych i wyparzonych sloikow.

Sloiki napelnic miodem i zakrecic. Odstawic na co najmniej 1 tydzien aby smaki sie "przegryzly".


W podobny sposob mozna tez przygotowac orzechy w miodzie. W tym celu 200 g orzechow (np. wloskich, laskowych, makadamia, pekanow lub migdalow) ulozyc na blasze i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C. Prazyc przez ok. 5 min. Nastepnie, jesli zajdzie taka potrzeba, wylozyc orzechy na scierke i obrac ze skorki. Wlozyc orzechy do dwoch czystych sloikow (o pojemnosci 200 ml kazdy) i zalac plynnym miodem (np. akacjowym, w ilosci 350 g). Zakrecic sloiczki, odstawic na 1 tydzien do "przegryzienia". Podawac jako dodatek do owocowych salatek, greckiego jogurtu, twarozku czy panny cotty.



.....................................................................................


Kandyz w rumie ucieszy kazdego, kto lubi herbate z dodatkiem rumu i duza iloscia cukru :) Ja uwielbiam popijac taka herbate zimowa pora. Zawsze kupuje rum w malych, dekoracyjnych buteleczkach, ktore pozniej wykorzystuje do innych kulinarnych celow (np. likierow, aromatyzowanych oliw itp.). Przygotowanie jest rownie proste jak w przypadku swiatecznego miodu. Goraco polecam :)


Cukier kandyz w rumie

Skladniki na 2 sloiczki (o pojemnosci 200 ml kazdy):
150 g cukru
150 g brazowego rumu
300 g cukru kandyz (ja uzylam takiego: klik)
4 laski cynamonu

Cukier wsypac do malego rondelka, wlac rum. Wymieszac i podgrzewac na malym ogniu az cukier sie rozpusci. Odstawic do wystygniecia.

Wsypac kandyz do czystych, wyparzonych sloiczkow, w kazdym ulozyc po 2 laski cynamonu. Zalac przygotowanym syropem. Zakrecic sloiki i odstawic na okolo 1 tydzien aby smaki sie "przegryzly".

Gotowy kandyz jest doskonalym dodatkiem do herbaty. W chlodnym miejscu mozna go przechowywac do 1 roku.

Jesli chcemy aby calosc miala wiecej aromatu mozemy uzyc kandyzu o roznym smaku, np. karmelowego, waniliowego albo innego wg upodoban (do kupienia w dobrych sklepach z herbata).


*zrodlo: Christina Kempe, Christa Schmedes "Wiehnachten"




Przepisy dopisuje do akcji "Swiateczne prezenty"

Komentarze

Amber pisze…
Agnieszko,
oba prezenty są cudowne!
Chciałabym być obdarowaną...
Pięknie je pokazałaś.
Dobrego tygodnia!
Kamila pisze…
Wspaniałe prezenty! Ucieszą każdego:)
Wiewióra pisze…
zdjęcia cudowne!!! umarłabym z radości na widok takich prezentów :) wspaniałe aromaty i smaki :)
pieczarka mySia pisze…
Dostac taki prezent to istny skarb i duze wyroznienie :) wspanialy pomysl na idealny prezent!
kornik pisze…
Pięknie, tak Świątecznie u Ciebie!
atina pisze…
Świetne prezenty!
Olka pisze…
Mój Teść uwielbia miód, śmiejemy się z niego, że to taka pszczółka. Już wiem co mu dołożę do prezentu :) Dzięki za pomysł.
Aurora pisze…
Ja bym wolała dostać ;)
Cudne!
Taki miodek zrobię i podaruję...sobie;)
margot pisze…
ojej , jakbym chciała załapać na takie prezenty , kilka dni wspaniałe ciasteczka , a teraz te słoiczki , Majaka cuda tworzysz
KucharzyTrzech pisze…
No ja z pewnością byłabym zachwycona takimi prezentami :-)
Ewa pisze…
ja bym takie prezenty powitała szeroko otwartymi ramionami! Cukier wielce intrygujący!
cudawianki pisze…
przepiękne propozycje Majeczko! dziękuję Ci za udział w akcji :-))
Majana pisze…
Jejku, Majeczko, ale to cuda są! Takie prezenty bardzo chciałabym dostać. :)
piegusek1976 pisze…
fantastyczny pomysł na oryginalny prezent:) buziaki
skoraq cooks pisze…
Cudowne jadalne podarki :-) Ja bym tam chciała być obdarowana przez Ciebie takimi cudeńkami :-)
Monica pisze…
Świetny pomysł, sama nie wiem czy czegoś podobnego nie zrobię :)
Unknown pisze…
Majko,

Twoje propozycje prezentów są obłędne! Wyglądają przecudnie. Byłabym zachwycona takich podarkiem znalezionym pod choinką.

Pozdrawiam Cię serdecznie,
E.
sernika pisze…
Szczerze mówiac to pierwszy raz slyszę o czyms takim ;o
majka pisze…
Dziekuje za wszystkie komentarze. I ciesze sie, ze podobaja sie Wam moje swiateczne prezenty :))

Pozdrowienia.
Anonimowy pisze…
Witam:) mam pytanie bo chcę w tym roku zrobić na prezent:czy ten kandyzowany cukier(te bryłki) w rumie nie znikną(rozpuszczą się całkowicie) w tym rumie?
majka pisze…
U mnie stal dosyc dlugo i nie rozpuscil sie :) Mimo to proponuje zrobic go najwczesniej tydzien-dwa przed swietami (tak na wszelki wypadek;)

Pozdrowienia.
Anonimowy pisze…
Witam,
jeśli chodzi o miodek korzenny to jak długo może postać? I czy imbir w środku nie zacznie pleśnieć? ,Może głupie pytanie ale chcę zrobić jutro na prezent gwiazdkowy:)))
majka pisze…
Tak jak napisalam w przepisie, w chlodnym miejscu mozna go przechowawyc do roku. Moj miod nie stal tak dlugo, zuzylam go znacznie wczesniej. Tym bardziej, ze to typowo "zimowy" miod (latem korzenne miody nie smakuja juz tak dobrze ;) Imbir nie splesnial (trzymalam go w lodowce). Polecam na prezent. Jest pyszny :)