Korzenne babeczki z orzechami i zurawina.
Przyznaje, ostatnimi czasy zawladnelo mna straszne lenistwo. Byc moze to wina pory roku i coraz bardziej ponurego listopada a byc moze to moja prawdziwa natura dala znac o sobie :) Nic mi sie nie chce, gdzies zawieruszyla sie moja tworcza wena. Najbardziej jednak denerwuje mnie fakt, ze kiedy cos gotuje lub pieke to zazwyczaj swieci slonce, a kiedy tylko wyjme aparat aby zrobic zdjecie, ono wlasnie postanawia sie ukryc za chmurami i zostaje tam juz do konca dnia :) Postanowilam jednak nie poddawac sie bez walki i tak wlasnie oto powstaly pyszne korzenne babeczki z dodatkiem chrupiacych orzechow i kwaskowa suszona zurawina. Sa malutkie, idealnie pasuja do dzieciecych lapek ale gwarantuje Wam, ze i dorosli nimi nie pogardza (przykladem niech bedzie tutaj moj M., ktory wcinal az mu sie uszy trzesly:) Polecam.
Szczypta kardamonu, cynamonu i ziela angielskiego dodana zgodnie z przepisem do ciasta nie wystarcza jednak aby nadac babeczkom mocno korzenny smak i aromat. Proponuje wiec zwiekszyc ilosc podanych przypraw lub dodac po prostu przyprawe do piernika (ja tak zawsze robie). Babeczki sa tez dosyc slodkie wiec mozna ograniczyc ilosc dodanego cukru. Wszystko wg gustu, smaku i upodoban :))
Ten przepis jest moja propozycja w ramach akcji "Korzenny Tydzien".
Korzenne babeczki z orzechami i zurawina
Skladniki na 8 wiekszych lub 12 malych babeczek:
80 g orzechow pekan (dalam wloskie)
100 g suszonej zurawiny
80 g mielonych orzechow laskowych
po 4 lyzki maki pszennej i maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki skorki pomaranczowej
mielony kardamon
mielone ziele angielskie
mielony cynamon
szczypta soli
160 g cukru pudru
160 g miekkiego masla
2 zoltka
2 jajka
cukier puder do posypania babeczek
maslo i bulka tarta do foremek
Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. ( foremek do babeczek wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta (ja uzylam silikonowych foremek na 6 malych babeczek jedna).
Orzechy i zurawine posiekac. Do miski wsypac mielone orzechy, dodac make pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, skorke pomaranczowa, szczypte kardamonu, cynamonu i ziela angielskiego oraz szczypte soli, wymieszac.
Do misy miksera przesiac cukier puder. Dodac miekkie maslo i miksowac ok. 10 min, az masa stanie sie puszysta. Nastepnie, ciagle miksujac, dodawac po kolei zoltka i cale jajka. Na koniec wsypac do masy jajecznej mieszanke maki i przypraw, wymieszac delikatnie za pomoca trzepaczki.
Gotowa mase wylozyc (najlepiej za pomoca szprycy) do foremek, wyrownac powierzchnie. Piec na srednim poziomie piekarnika przez ok 20 min. (ja pieklam 18 min.). Upieczone babeczki wyjac z piekarnika, zostawic na chwile w foremkach a nastepnie wylozyc je na metalowa kratke i zostawic do ostygniecia.
Rada: zamiast orzechow pekan mozna dac orzechy wloskie lub migdaly. Babeczki mozna tez po upieczeniu udekorowac polewa z gorzkiej czekolady.
*Zrodlo przepisu: ksiazka "Frühstück und Brunch"
Komentarze
Zgrabne,ślicznie upieczone.
Ze słońcem teraz to kiepska sprawa.
Poza tym też mam okres totalnego ,nicniechcenia'.
Dobrego tygodnia Ci życzę!
ANna
Buziaki ;*
Babeczki urocze :) Nie mogę upolować takich form właśnie na mini-babeczki, ech.
Pozdrawiam :)
Ps. Zdjęcia wprost obłędne!
Wspaniale wyglądją!:)
Pozdrawiam.
Ja też się łapię na tym, że dodaję więcej przypraw niż w przepisach, szczególnie tych korzennych i ostrych ;-) A z brakiem słońca musimy się pogodzić na parę miesięcy... Pozostaje łapać każdy dostępny promyk.
Zazdroszcze ci tych foremek! Konicznie tez musze takie kupic:)