Karydopita - greckie ciasto z orzechow wloskich.



To ciasto upieklam specjalnie na trwajacy wlasnie "Orzechowy Tydzien". Puszyste, mocno orzechowe, o zapachu piernika, nasaczone korzennym syropem z nuta cytryny. Mocno wilgotne, aromatyczne i bardzo slodkie. Pachnace swietami :) Najlepiej podawac je z galka greckiego jogurtu lub mocna kawa lub herbata, ktora bedzie przeciwwaga dla slodyczy ciasta. Wg mnie najlepsze nastepnego dnia po calonocnym przechowaniu w lodowce (bylo jeszcze bardziej wilgotne, wprost lepilo sie od syropu i paradoksalnie latwiej sie kroilo). To ciasto zrobilo furore w biurze u mojego M. :) Smakowalo wszystkim bez wyjatku, pojawily sie nawet prosby o przepis. Polecam :)

Przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnie swiata" Gordona Ramsay'a.






Karydopita - greckie ciasto z orzechow wloskich

Skladniki:
miekkie maslo, do smarowania
5 duzych jaj, oddzielnie zoltka i bialka
2 lyzki stolowe brandy (dalam koniak)
otarta skorka i sok z 1 pomaranczy
90 g drobnego cukru
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
20 g maki pszennej, przesianej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
35 g bulki tartej
175 g orzechow wloskich w calosci

Aromatyczny syrop:
125 g drobnego cukru
150 ml wody
3 gozdziki
1 laska cynamonu
sok i drobno otarta skorka z 1 cytryny

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wysmaruj maslem boki i dno tortownicy o srednicy 23 cm (u mnie 24 cm), najlepiej z ruchomym dnem.

W duzej misce ubij zoltka, brandy, skorke oraz sok z pomaranczy na gladka i kremowa mase.

Do pojemnika robota kuchennego (malaksera) wsyp cukier, dodaj cynamon, gozdziki, make, proszek do pieczenia, bulke tarta oraz 150 g orzechow i miksuj do uzyskania drobnej kruszonki. Przeloz ja do duzej miski. W innej, czystej misce ubij bialka na sztywna piane.

Mase z zoltek polacz z kruszonka a nastepnie dodaj do nich ostroznie bialka, uzywajac metalowej lyzki i rownomiernie wymieszaj, az skladniki sie polacza.

Mase przelej do tortownicy i piec przez 40 min. By sprawdzic, czy jest gotowe, wbij w srodek szpikulec - jesli po wyjeciu pozostanie czysty, ciasto bedzie upieczone. Jesli nie, wstaw ciasto do piekarnika jeszcze na kilka minut.

Gdy ciasto bedzie sie pieklo, przygotuj syrop. Wloz wszystkie jego skladniki do malego rondla, wstaw na sredni ogien i mieszaj, podgrzewajac, az cukier sie rozpusci. Doprowadz do wrzenia, przykrec ogien na najmniejszy i gotuj przez 5 min. Zostaw do ostygniecia. Pozostale orzechy pokrusz w male kawalki.

Kiedy ciasto sie upiecze, wystaw je z piekarnika i nakluj cienkim szpikulcem (wykalaczka) na calej powierzchni. Syrop przecedz przez sitko. Posyp ciasto orzechami i wciaz gorace polej zimnym syropem. Przed wyjeciem z formy i podaniem zostaw do ostygniecia.

Komentarze

Kaś pisze…
cudowne jest! orzechy w takich ilościach zdecydowanie do mnie przemawiają :)
Wiewióra pisze…
O Mamo!!! toż to ciastowy ideał dla wiewiórek!!! uwielbiam orzechy szczególnie włoskie i ciasta takie nasączone, wilgotne...
Majeczko, takie prośby o przepis są bezcenne. A ciasto wygląda na takie co to zrobić do niego pysznego Earl greya, wziąć książeczkę i mieć naprawdę miłe chwile:)
ANNA pisze…
Z taką ilościa orzechów musi byc przepyszne!
Kamila pisze…
Wygląda obłędnie!
malina pisze…
Καρυδοπιτα to jedno z moich ulubionych ciast, mieszkam na Cyprze, łatwo u mnie kupić niezłą, sama jeszcze nie piekłam. Najlepsza jaką jadłam jest w Atenach w kawiarni Chocolat, serwowana z gałką lodów cynamonowych, mój stały punkt programu za każdym razem jak odwiedzam Ateny:)
Maggie pisze…
Tez sie czaje na to ciasto - musi oblednie smakowac! Lubie wszystko, co orzechowe.
Majana pisze…
O raju,ale cudowne to ciasto Majeczko!:))
Unknown pisze…
Opis brzmi bardzo smakowicie a zdjęcie jeszcze bardziej zachęca do spróbowania. Właśnie z filiżanką gorzkiej herbaty, o tak :-)
kass pisze…
Ależ wygląda pysznie, gdybym właśnie rogali marcinskich nie piekła to na bank takie ciacho by było... będzie później:)
pozdrawiam (piekne zdjęcia:))
aga pisze…
to ciacho naprawde zapowiada sie rewelacyjnie i wyobrazam sobie, ze smakuje niebiansko pysznie:)
Angelika Szostak pisze…
Wygląda świetnie, a na samą myśl o orzechowym smaku ślinka mi cieknie;)
Kasia pisze…
Majeczko, wyszło wspaniałe :) mega orzechowe! podobają mi się proponowane nutki goździków, cynamonu i pomarańczy... pachnie mi tu wręcz Świętami :)
atina pisze…
Ciasto wygląda obłędnie pysznie:) No i jest w moich klimatach smakowych :)Pyszna propozycja:) Bardzo się cieszę , ze orzechujemy razem:)
Ivon pisze…
Ałaaaaaaaaaaaaaa nie po oczach tymi fotkami. Ty to potrafisz doprowadzić mój zmysł do potężnego głodu.
Taka pyszność !!!!
piegusek1976 pisze…
cudownie wygląda Agnieszko, a gdzież to się Pani ostatnio podziewała? zaczęłam sie niepokoić! pozdrowionka i buziaki
Amber pisze…
Piękne to orzechowe ciasto!
Lubię Twoje zdjęcia.Pokazujesz potrawy bez zbędnej stylizacji,upiększeń,które mi zakłócają widok właściwego ,bohatera'.
Uściski Majko!
skoraq cooks pisze…
To ciasto na pewno jest przepyszne. Wygląda wspaniale :-D
Gosia pisze…
wspaniale wyglada, nie dziwie sie prosbom o przepis, na pewno jest przypyszne,a raczej bylo....
Usciski :)
muffingirl pisze…
Cudowne, szkoda, że mam w domu małego alergika, który jeszcze nie rozumie, że orzechy nie dla niego. Ale przepis zapiszę, bo ciasto wygląda wspaniale. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
do-kawy.blog.onet.pl pisze…
Muszę wypróbować ten przepis, bo ciasto wygląda rewelacyjnie. Bardzo smaczny blog. Pozdrawiam :)
Szarlotek pisze…
I to jest coś co będzie mi spędzało sen z powiek póki go nie zrobię :) Rewelacja !