czwartek, 8 września 2011

Urlop. Tarta na francuskim ciescie z malinowym musem.



Dzis zapraszam Was na pyszna tarte na francuskim ciescie z malinowym musem. Przepis znalazlam az w dwoch ksiazkach Donny Hay :) Roznica polegala tylko na tym, ze w jednej z nich byl podany przepis na krem smietanowy, w drugiej zas serowy. Ja robilam tarte z kremem smietanowym ale podaje tez skladniki na krem serowy, gdyby ktos z Was mial ochote sie skusic :) Ciasto jest pyszne i oczywiscie szybkie w przygotowaniu. Kwaskowe maliny doskonale przelamuja smak slodkiego (ale nie za slodkiego) kremu. Doskonale na takie pochmurne i deszczowe dni jak dzisiejszy... Tarta banalnie prosta i do tego niesamowicie pyszna. Polecam :)

Musze szczerze przyznac, ze ja "nie bawilam sie" w rozwalkowywanie ciasta francuskiego. Moje mialo ksztalt prostokata wiec odcielam tylko z boku paski odpowiedniej grubosci i w odpowiedniej ilosci, a potem przykladajac je na dlugosc do pozostalego ciasta wycielam kwadrat. Moje ciasto jest troche zbyt blade (balam sie zeby nie zrumienilo mi sie zbyt mocno i umiescilam je na nizszej polce piekarnika) ale zupelnie nie mialo to wplywu na smak. Mysle tez, ze dobrze byloby wstawic krem przed posmarowaniem ciasta na 30 min. do lodowki (po tym czasie powinien troche zgestniec). Ja uzylam maliny swieze i mrozone pol na pol (z mrozonych po rozmrozeniu zdrobilam mus).

Tym postem zegnam sie z wami na 2 tygodnie. Wybieramy sie na zasluzony urlop na piekna hiszpanska wyspe Minorke. Trzymajcie kciuki, zeby byla ladna pogoda :))

Pozdrawiam cieplutko.




Tarta na francuskim ciescie z malinowym musem

Skladniki na 4-6 porcji:
1 op. ciasta francuskiego (375 g)
bialko do posmarowania
1 lyzka drobnego cukru
250 g malin
1 lyzka cukru pudru, przesianego

Krem smietanowy
240 g kwasnej smietany
4 lyzki smietany kremowki
75 g brazowego cukru


ewentualnie
Krem serowy
250 g twarogu (dalam quark)
60 ml smietany kremowki
60 g brazowego cukru

Ciasto francuskie rozwalkowac na stole lekko posypanym maka na grubosc 3 mm. (jesli uzywamy mrozonego ciasta nalezy je najpierw rozmrozic). Wyciac kwadrat o boku 20 cm. Z pozostalego ciasta wyciac 8 paskow (dl. 20 cm i szer. 1 cm). Polozyc ciasto na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Boki kwadratu posmarowac bialkiem, na kazdym ulozyc pasek ciasta. Ponownie posmarowac boki bialkiem, ulozyc pozostale paski ciasta lekko dociskajac (ma powstac wyzszy brzeg). Ponakluwac ciasto widelcem, przykryc folia spozywcza i wstawic na 30 min. do lodowki.

Piekarnik rozgrzac do 200°C. Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, zdjac folie, posypac cukrem. Wstawic blache do piekarnika i piec 20 min. na zlotobrazowo. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wystudzic.

Przygotowac krem: wszystkie skladniki przelozyc do miski i dobrze razem wymieszac. Polowe malin wrzucic do miseczki, dodac cukier puder, rozgniesc widelcem. Wlozyc pozostale maliny, delikatnie wymieszac.

Przygotowany krem rozsmarowac na ciescie. Na wierzch wylozyc mus malinowy. Pokroic na porcje i podawac.



*Zrodlo przepisu: Donna Hay "Jahreszeiten" i "Früchte"

39 komentarzy:

  1. Niebiańsko! Miłego wypoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie milego wypoczynku!
    A tarta wyglada nieziemsko. Az dziw, ze taka prosta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna tarta!
    A Minorka przywita Was pogodą.
    Miłych wakacji Majko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Majka, tak nie można! Przecież ja o malinach mogę tylko pomarzyć...

    Udanego urlopu!

    OdpowiedzUsuń
  5. taka letnia cudowna kolorystyka! ale cóż się dziwic skoro piękne hiszpańskie wakacje przed Tobą, pięknych dni!

    OdpowiedzUsuń
  6. WSpanialej pogody i udanego wypoczynku :) wracaj szybko z zapasem sil i pomyslow :) tarta sie czestuje ofkors -jesli mozna :)
    Usciski :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ to smakowicie wygląda! aż zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Majeczko, chyba czytamy sobie w myślach, ponieważ na dzisiaj zaplanowałam niemal identyczny wypiek :) ah i teraz się zastanawiam, że może jednak upiekę coś innego :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja w większości przypadków nie rozwałkowuję ciasta francuskiego bo uważam że najlepsze jest w takiej postaci jak jest pierwotnie.
    Tarta wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o nie , nie ma sprawiedliwości na tym świecie:D no bo jak tak i taka tarta i urlop :D Dwie przyjemności :D
    Miłego odpoczynku ,a ja się częstuję , niestety tylko wirtualnie , ta pyszna tartą

    OdpowiedzUsuń
  11. To musi być dopiero malinowa rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  12. Musze ja koniecznie zrobic! :) wyglada przebajecznie, jestem zachwycona Twoimi zdjeciami! :)

    zycze udanego wyjazdu, az zazdroszcze ;)

    Buz ;*

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda pięknie, na pewno też smakuje świetnie. udanej pogody i dobrego wypoczynku

    OdpowiedzUsuń
  14. majeczko, tarta wygląda na bardzo, bardzo dobrą - Donna Hay!:)
    Wspaniałej pogody i cudownego czasu - wypoczywaj całą sobą!

    OdpowiedzUsuń
  15. Życzę miłego urlopu. Ta tarta wygląda nieziemsko pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wooowwww Majko,
    Twoje zdjecia karmia me oczy!!! Tarta wyglada bosko!!!

    Spiesz sie na Minorke bo to pewnie juz ostatnie podrygi lata w Europie... Zyczymy udanego wypoczynku, pieknej pogody, i niezapomnianych widokow!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ta tarta mówi : zjedz mnei całą i błagaj o jeszcze ....a to 2 i 3 zdjecie ....ten krem wymieszany z musem - obłęd

    OdpowiedzUsuń
  18. Udanego urlopu! Pięknej pogody i błogiego lenistwa. Tarta z pewnością przepyszna, zaraziłam się od mojej koleżanki, wielbicielki malin i ostatnio przepisy z nimi wywołują we mnie dużą tęsknotę za czymś malinowym. Dalej jest pochmurno, więc może w weekend?

    OdpowiedzUsuń
  19. Zaklinam dla Was pogodę i mam nadzieję, że będę skuteczna :D

    A teraz oddam się podziwianiu urody tej tarty...a jest nad czym kontemplować :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniale wygląda! Cóż za cudo Majeczko!
    Zyczę wspanialego uropu! :))
    Pozdrawiam mocno:*

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudna tarta. W kolorach bardzo orzezwiajacych.
    Cudownych wakacji, slonecznej pogody i niezapomnianych wrazen!
    Usciski!

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękna i pyszna ! Miłego urlopu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda rewelacyjnie :) od razu bym całą zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo apetyczna tarta:) Chętnie się na nią skuszę:) Miłego wypoczynku życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wypocznij i za mnie Maju !!!!
    I łap pełnym oddechem ten urlop. Ciesz się chwilą.
    Buziaki !!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Cudowna jest, wygląda po prostu obłędnie. A w smaku musi być niebiańska. Miłego urlopu!

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale cudo!!! Wspaniale wygląda

    OdpowiedzUsuń
  28. ależ apetycznie wygląda ta tarta...;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Tarta wygląda tak smakowicie, że tylko chywtać i zajadać ;]
    Udanego urlopu i oczywiście przepięknej pogody ;]

    OdpowiedzUsuń
  30. Majku, wypoczywaj i wracaj do nas szybciutko! Miłego urlopu :*

    OdpowiedzUsuń
  31. O mama mia! Jak ta tarta wygląda! Zaśliniłam się, a jestem przed śniadaniem...och...wspaniała Maju!

    Udanego urlopu życzę :) Wracaj wypoczęta!

    OdpowiedzUsuń
  32. udanego urlopu Agnieszko, wracaj z nowymi pomysłami :) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  33. Udanego urlopu, cieszę się, że wróciłaś :)

    Pozdrawiam serdecznie - muffingirl

    OdpowiedzUsuń
  34. Maju, wróciłaś już?? Ta tarta jest obłędna, nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Aga, Majana - jestem :)) Wlasnie przygotowuje krotka recenzje z urlopu :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń