Spaghetti z warzywnym sosem bolońskim.

Bardzo lubie makarony w kazdej postaci. Szczegolnie spaghetti, z duza iloscia sosu (lub po prostu z pesto). Dzis na obiad polecam spaghetti z wegetarianskim sosem przygotowanym z warzyw i czerwonej soczewicy. Z dodatkiem mieszanki wloskich ziol. Jesli znudzilo sie Wam klasyczne spaghetti bolognese to ten przepis jest dla Was :) Makaron jest sycacy i pyszny. Goraco polecam :) 

 Polecam tez makaron linguine z wegetarianskim sosem bolognese. Przepis znajdziecie tu (klik).
Spaghetti z warzywnym sosem bolońskim 

Skladniki na 4 porcje: 
500 g spaghetti 
1 baklazan 
1 cukinia 
2 czerwone papryki 
1 cebula 
4 zabki czosnku 
3 lyzki oliwy 
2 lyzki koncentratu pomidorowego 
1 puszka krojonych pomidorow (400g) 
250-300 ml bulionu warzywnego (lub wody) 
250 g czerwonej soczewicy 
3 lyzeczki suszonych ziol wloskich 
sol morska 
swiezo mielony czarny pieprz 
1-2 lyzki tartego parmezanu 
kilka listkow bazylii 

 Baklazana i cukinie umyc, osuszyc, pokroic w nieduza kostke. Papryki przekroic na pol, usunac gniazda nasienne, umyc, osuszyc i rowniez pokroic w nieduza kostke. Cebule i czosnek obrac, posiekac. 

 Na glebokiej patelni rozgrzac oliwe, wrzucic cebule i czosnek, smazyc przez 5 min. az beda miekkie. Dodac pokrojone warzywa, wymieszac, dusic 10 min. 

 Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, krojone pomidory, czerwona soczewica i bulion (lub wode). Wymieszac, przykryc pokrywka i dusic przez 15-25 min. az soczewica bedzie miekka. Doprawic do smaku sola morska, pierzem i ziolami wloskimi. 

W duzym garnku zagotowac wode z dodatkiem soli, ugotowac makaron spaghetti wg przepisu na opakowaniu. Odcedzic, przelozyc na talerze, wymieszac z przygotowanym sosem. 

 Makaron podawac posypany tartym parmezanem i udekorowany listkami bazylii.

Komentarze

margot pisze…
Ojej, wspaniałe danie , koniecznie do zrobienia
Anonimowy pisze…
superek
MalwinaI pisze…
Właśnie poszukiwałam przepisów na dania typowo mięsne, ale zamienione na kuchnię wegetariańską. Ten przepis jest cudowny. Na zdjęciach danie prezentuje się smakowicie i w rzeczywistości też tak smakuje. Dzięki za inspirację na mój dzisiejszy obiad! :)
Marek pisze…
Kuchenna klasyka! Zawsze wpadam tutaj, by odświeżyć sobie najlepszy przepis, który zawsze dobrze mi wychodzi.
Spawarka pisze…
Dziękuje za fajny przepis. Ze względów zdrowotnych nie mogę spożywać mięsa. Czy znasz może jakieś bardzo smaczne przepisy dań bez mięsnych?
Wygląda smakowicie. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko rozpisania kcal potraw oraz orientacyjnego czasu przygotowywania. Reszta perfekcyjnie!
Delektujemy pisze…
Rewelacyjny sos, w którym mocno wyróżnia się soczewica i całość dużo dzięki niej zyskuje:) Zwłaszcza w moich oczach:D
aranżownia pisze…
Wspaniałe danie ;)