Zielone szparagi z dressingiem i burrata.

Dzis mam dla Was prosty i pyszny przepis na zielone szparagi - smazone szparagi z dressingiem i serem burrata. Ser burrata dobrze jest wyjac wczesniej z lodowki aby sie ogrzal, wtedy latwiej wyplynie z niego smietanowe wnetrze :) Oczywiscie, jesli nie macie burraty mozecie uzyc mozzarelli. Polecam rowniez szparagi z serem feta i balsamico (klik), grillowane szparagi z pomidorowa salsa (klik) oraz zupe z zielonych szparagow i cukinii (klik)
Zielone szparagi z dressingiem i burrata 

  Skladniki na 4 porcje (jako przystawka): 
500 g zielonych szparagow 
7 lyzek oliwy 
sol morska 
swiezo mielony czarny pieprz 
chili w platkach 
1 peczek natki pietruszki 
1 cytryna (bio) 
4 kulki sera burrata (lub mozzarelli) po 100 g kazda 

 Szparagi umyc, osuszyc, odciac zdrewniale koncowki a nastepnie przekroic wzdluz na pol. 

Na duzej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy, wlozyc szparagi, smazyc, od czasu do czasu mieszajac, mieszajac przez 4 min. Nastepnie wlac 4 lyzki wody, przykryc patelnie pokrywka i dusic kolejne 3-4 min. Przyprawic do smaku sola morska i swiezo mielonym pieprzem. 

 Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac. Cytryne wyszorowac pod ciepla woda (ew. sparzyc), zetrzec z niej skorke, przekroic na pol. 

Z polowki cytryny wycisnac sok i wlac do miseczki. Dodac 5 lyzek oliwy, wsypac posiekana natke, doprawic do smaku sola morska, swiezo mielonym pieprzem i chili w platkach, wymieszac. 

 Podsmazone szparagi przelozyc na 4 talerze, z boku ulozyc kulke burraty. Polac szparagi i burrate przygotowanym dressingiem i podawac.

Komentarze

Patrycja Reszko pisze…
Uwielbiam szparagi w każdej wersji
Paweł pisze…
Bardzo smacznie wyglądający posiłek. Gdybym miała więcej czasu to z chęcią robiłbym sobie takie obiady, jednak niestety muszę spędzać prawie całe dnie w firmie. Ostatnio myślę nad nawiązaniem współpracy z https://zleca.pl/wykonawca/artemico-1543484076 ponieważ poszukuję kogoś kto pomoże mi zaprojektować stronę internetową. Czy może poleca ktoś usługi firmy artemico?
Fotowoltaika pisze…
Wyglądają pysznie szparagi, chociaż nigdy ich nie jadłem. Myślę, że nadszedł czas próby!
Wyglądają super szparagi. W weekend będę miał więcej czasu, spróbuje zrobić. Przyjdę po weekendzie dać znać jak mi wyszło.