poniedziałek, 22 maja 2017

Zupa z zielonych szparagow i cukinii.


Sezon szparagowy w pelni wiec i u mnie nie moze zabraknac choc jednego przepisu na to pyszne warzywo. Za bialymi szparagami nie przepadam wiec kupuje tylko zielone (zielonych szparagow nie trzeba obierac wiec to jest kolejny plus:) Najczesciej jemy szparagi grillowane lub smazone, owiniete plasterkami boczku lub szynki parmenskiej. Ostatnio jednak przygotowalam pyszna zupe z zielonych szparagow i cukinii. Do zupy dodajemy takze swieza miete i cebulke dymke...samo zdrowie :) Goraco polecam.


Zupa z zielonych szparagow i cukinii
*inspiracja: "Jamie" 5-6 (2017)

Skladniki na 4 porcje:
350 g zielonych szparagow
1 kg cukinii
1 peczek cebulki dymki
2 zabki czosnku
2 l bulionu warzywnego
dodatkowo 4 mini cukinie (najlepiej z kwiatami - u mnie bez)
1 maly peczek swiezej miety
sok z 1/2 cytryny
ew. 4 lyzki creme fraiche
ew. 1 czerwona papryczka chili
oliwa
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Szparagi umyc, osuszyc, odciac glowki, odlozyc na bok. Pozostala czesc szparagow pokroic na kawalki. Cukinie umyc, osuszyc, pokroic w kostke. Cebulke dymke oczyscic, pokroic w krazki. Czosnek obrac, pokroic w plasterki lub przecisnac przez praske.

Mini cukinie umyc, pokroic w krazki, kwiaty cukinii powrac na kawalki. Miete oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac. Z papryczki chili usunac nasiona, pokroic ja w krazki.

W duzym garnku rozgrzac oliwe, wrzucic cebulke dymke i czosnek, smazyc przez 5-10 min. az bedzie miekka. Dodac pokrojone szparagi i cukinie, dusic przez chwile. Wlac bulion, zagotowac i gotowac pod przykryciem przez 20 min.

Zdjac garnek z palnika, zmiksowac na gladko za pomoca blendera. Ponownie postawic garnek na gazie, wrzucic glowki szparagow i kwiaty cukinii, zagotowac i gotowac przez 3 min.

Na patelni rozgrzac 1 lyzeczke oliwy, wrzucic plasterki cukinii i smazyc je przez 5-10 min. Przelozyc cukinie do miseczki, dodac posiekana miete i sok z cytryny, wymieszac.

Przelac zupe na talerze lub do miseczek, udekorowac ew. kleksem creme fraiche. Podawac z cukinia wymieszana z mieta, posypana papryczka chili. Zupe mozna tez skropic dodatkowo oliwa.


2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. W dzieciństwie nie lubiłem "jeść zielonego", a teraz uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń