Wesolych Swiat! Citronelli - wloskie ciasteczka cytrynowe.


To juz ostatni przepis na blogu przed Swietami. Oczywiscie kolejny przepis na ciasteczka :) Kruche, slodko-kwasne wloskie ciasteczka ze skorka cytrynowa i cytrynowym kremem lemon curd. Wygladem przypominaja male "cytrynki" :) Wazne jest aby ciasto dobrze schlodzic przed formowaniem inaczej bedziecie mieli problem z formowaniem ciasteczek. Z podanego przepisu wychodza dwie duze blachy tych malych pysznosci. Goraco polecam :)

Spokojnych, radosnych i spedzonych w rodzinnej atmosferze Swiat Bozego Narodzenia. Niech ten czas bedzie dla Was naprawde wyjatkowy, pelen milosci i cieplych chwil. Wesolych Swiat!




Citronelli - wloskie ciasteczka cytrynowe

Skladniki na ok. 36 sztuk:
180 g maki pszennej
60 g cukru pudru
1 szczypta soli
skorka strata z 1 niewoskowanej cytryny (bio)
1 jajko (M)
75 g miekkiego masla
75 g lemon curd (kremu cytrynowego) ze sloika
cukier puder do oproszenia

Make wsypac do misy miksera, dodac cukier puder, szczypte soli i skorke starta z cytryny, wymieszac. Dodac miekkie maslo w kawalkach, wbic jajko i zmiksowac wszystko na duzych obrotach az powstanie gladkie ciasto (mozna tez zagniesc ciasto recznie, wazne jest aby zrobic to szybko).

Uformowac z ciasta kule, owinac ja folia spozywcza i wlozyc na 1 godz. do lodowki. Nastepnie wyjac ciasto, podzielic je na 3 czesci. Z kazdej czesci uformowac walek o dlugosci 15 cm i grubosci 2,5 cm. Kazdy walek owinac folia spozywcza i wlozyc ciasto ponownie do lodowki na 1 godz.

Piekarnik rozgrzac do temp.180°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Schlodzone ciasto wyjmowac porcjami z lodowki. Kazdy walek ciasta pokroic na 12 krazkow. Z kazdego krazka uformowac dlonmi owal, zrobic w nim palcami wglebienie i ulozyc na blasze. Brzegi ciasteczek uformowac w szpic tworzac "cytrynke".

We wglebienia w ciasteczkach nakladac porcje lemon curd. Piec kolejno w nagrzanym piekarniku przez 10-12 min.

Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, zostawic przez 5 min. na blasze a nastepnie przelozyc je na kuchenna kratke i zostawic do calkowitego wystygniecia. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem.





Komentarze

Lena pisze…
cudowne ciasteczka!
Hubert J. pisze…
Przepięknie wyglądają! Idealne na przekąskę, na raz :)
Thomas pisze…
Wyglądają pięknie i pysznie. :-) Musiałbym czekać teraz cały rok na kolejne święta ale może nic się nie stanie jak wypróbuję ten przepis na Wielkanoc, albo zwykły weekend. ;-)
Krzysiek pisze…
Zgadzam się z poprzednikami. Fajnie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują ;)