Ciasteczka marcepanowo-makowe z powidlami sliwkowymi.
To jedne z lepszych ciasteczek (pokusilabym sie nawet o stwierdzenie, ze najlepsze), jakie pieklam w tym roku. Pyszne, marcepanowo-makowe ciasteczka ze sliwkowymi konfiturami. Prawdziwy smak Swiat... :) Z podanych skladnikow wychodzi naprawde duzo ciasteczek ale znikaja w zastraszajacym tempie :) Goraco polecam.
Ciasteczka marcepanowo-makowe z powidlami sliwkowymi
Skladniki na 60 sztuk:
Ciasto:
200 g marcepanu
300 g maki pszennej
150 g cukru pudru
1 szczypta soli
200 g masla
2 zoltka
100 g mielonego maku
Nadzienie:
100 g konfitury sliwkowej
Make wsypac do misy miksera, dodac szczypte soli, mielony mak, pokrojony na kawalki marcepan i maslo, wsypac cukier puder. Dodac zoltka i zagniesc wszystko na gladkie ciasto. Uformowac z ciasta kule, owinac ja w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na 30 min.
Piekarnik nagrzac do temp.180°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Schlodzone ciasto wyjac z lodowki. Odrywac kawalki ciasta i formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Posrodku kazdej kulki za pomoca koncowki np. drewnianej lyzki lub walka robic w kulkach wglebienia.
Ukladac kulki ciasta na przygotowanych blachach zachowujac odstepy (ciasteczka podczas pieczenia rosna i rozchodza sie lekko na boki). Powidla sliwkowe przelozyc do rekawa cukierniczego, odciac koncowke, wyciskac nieduze porcje w zaglebienia w kulkach ciasta.
Wstawic blache do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, zostawic na 5 min. na blasze a nastepnie przelozyc na kuchenna kratke i zostawic do calkowitego wystygniecia.
Przechowywac w zamknietym pudelku.
Komentarze