Pizza z kolorowymi warzywami.


Pyszna pizza z bakazanem, cukinia i kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Bez dodatku sosu, zapieczona jedynie z mozzarella. Z podanego przepisu otrzymacie jedna prostokatna, gruba pizze lub dwie ciensze. Goraco polecam :)


Pizza z kolorowymi warzywami

Skladniki na 1 gruba lub 2 cienkie pizze:

Ciasto:
500 g maki pszennej
1 op. suszonych drozdzy (7g)
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
1 lyzka oliwy

Poza tym:
1 mala cukinia (ca.150g)*
1 maly baklazan (ca.250g)
150 g zoltych i czerwonych pomidorkow koktajlowych
1 lyzeczka + 1 lyzka oliwy
sol morska
mielony pieprz
125 g mozzarelli
2-3 galazki bazylii

Piekarnik rozgrzac do temp. 220°C.

Make wsypac do miski, dodac drozdze, sol i cukier, zrobic posrodku wglebienie. Wlac 300 ml cieplej wody i oliwe. Wymieszac, wylozyc na stolnice i zagniatac przez 10 min. az ciasto bedzie miekkie i elastyczne, uformowac kule (ja zagniotlam ciasto za pomoca miksera).

Czysta miske posmarowac lekko oliwa, wlozyc do niej ciasto, przykryc folia i zostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia na 40 min. (ciasto powinno podwoic swoja objetosc).

Cukinie i baklazana umyc, odciac koncowki, pokroic w cieniutkie plasterki. Pomidorki koktajlowe umyc, osuszyc, przekroic na polowki. Mozzarelle osaczyc z zalewy, porwac lub pokroic na kawalki. Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek.

Na duzej patelni rozgrzac 1 lyzeczke oliwy, smazyc porcjami plastry baklazana i cukinii przez 2 min. (maja sie zrumienic). Zdjac z patelni, wylozyc na talerz wylozony papierowym recznikiem. Oproszyc lekko sola i pieprzem.

Wyrosniete ciasto przebic piescia (aby pozbawic je powietrza), wyjac na stolnice i wyrabiac przez 1 min. Prostokatna forme wylozyc papierem do pieczenia. Wylozyc ciasto, rozciagnac je tak, aby pokrylo cala powierzchnie formy (upieczona pizza bedzie miala gruby spod). Mozna tez podzielic ciasto na pol, kazda czesc rozwalkowac (lub rozciagnac za pomoca dloni) na 5 mm grubosci okregi. Wylozyc ciasto na dwie okragle blachy do pizzy.

Podsmazone plasterki baklazana i cukinii wylozyc na pizze, rozlozyc pomidorki koktajlowe i mozzarelle. Oproszyc sola i pieprzem. Skropic pizze 1 lyzka oliwy.

Wstawic do nagrzanego piekarnika, piec 15-20 min. az pizza bedzie rumiana i chrupiaca. Przed podaniem udekorowac listkami bazylii.

*jesli chcemy zrobic dwie ciensze pizze dobrze jest zwiekszyc ilosc warzyw (2 cukinie + 2 baklazany)



Komentarze

Kamila pisze…
Pizza wygląda bardzo smakowicie :)Super, że tyle warzyw się na niej znalazło :)