Wloska zupa pomidorowa z pierozkami tortellini.



Dzis zapraszam Was na letnia zupe pomidorowa we wloskim stylu. Ta zupa jest gesta od warzyw, sycaca a zarazem lekka. Z dodatkiem pierozkow tortellini nadziewanych szpinakiem i ricotta (oczywiscie mozna dodac do zupy swoje ulubione pierozki) i posypana tartym parmezanem smakuje naprawde wyjatkowo. Poza tym jest bardzo szybka w przygotowaniu i mega pyszna (karmelizowana cebula nadaje jej lekko slodkawego posmaku). Goraco polecam :)




Wloska zupa pomidorowa z pierozkami tortellini

Skladniki na 4 porcje:
2 cebule
4 lyzki oliwy
1 lyzka cukru
600 ml bulionu warzywnego (lub wody)*
1 puszka krojonych pomidorow (425 ml)
500 g mrozonych lub swiezych mieszanych warzyw (marchewka, brokuly i kalafior)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
1 opakowanie swiezych pierozkow tortellini (400 g; np. ze szpinakiem i ricotta)
3 galazki bazylii
50 g parmezanu

Cebule obrac, przekroic na pol, pokroic w polplasterki. W duzym garnku rozgrzac oliwe, wrzucic cebule, smazyc przez 5 min. Nastepnie oproszyc cebule cukrem, skarmelizowac ciagle mieszajac.

Wlac bulion (lub wode), dodac krojone pomidory, wrzucic warzywa, zagotowac i gotowac pod przykryciem, na nieduzym ogniu, przez 10 min. Doprawic zupe do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem.

Na koniec dodac do zupy pierozki tortellini, gotowac zupe jeszcze przez 5 min. Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, listki pokroic w paseczki.

Zupe ponownie doprawic do smaku sola i pieprzem. Przed podaniem udekorowac kazda porcje pokrojona bazylia i startym na tarce parmezanem.

*zupa jest bardzo gesta za sprawa warzyw i pierozkow tortellini - jesli wolicie rzadsze zupy proponuje dodac podwojna ilosc bulionu i dwie puszki krojonych pomidorow





Komentarze

Zuza pisze…
uwielbiam tortellini. bardzo apetyczna zupa :)
Justyna pisze…
Uwielbiam zupy i włoskie klimaty. Propozycja zdecydowanie dla mnie!
Doanh Doanh pisze…
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Doanh Doanh pisze…
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.