Serca salaty rzymskiej z dressingiem i czerwonymi porzeczkami.


Uwielbiam serca salaty rzymskiej. Kiedy tylko zobaczylam ten przepis w ksiazce od razu mialam ochote przygotowac to danie. Przygotowanie przekladalam z roku na rok (zeszlo mi co najmniej 2 lata:) az wreszcie zdecydowalam, ze w tym roku musze koniecznie je zrobic. Tym bardziej, ze czerwone porzeczki na krzaczku w naszym ogrodku az sie prosily o wykorzystanie :) Tak przygotowane serca salaty sa przepyszne...zjadlam je z dodatkiem bagietki z maslem ziolowym... Pyszne i orzezwiajace. To typowo letnie smaki! Goraco polecam :)





Serca salaty rzymskiej z dressingiem i czerwonymi porzeczkami
*inspiracja: Tina Nordström "Tina kocht"

Skladniki na 4 porcje:
2 serca salaty rzymskiej (lub lodowej)
125 g czerwonych porzeczek (lub innych czerwonych owocow jagodowych)

Dressing smietanowy:
200 ml smietany kremowki
3 lyzki soku wycisnietego z cytryny
1/2 lyzki cukru
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Serca salaty umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na pol i rozlozyc na talerzach. Porzeczki umyc, osaczyc z nadmiaru wody, oderwac owoce od galazek (najlepiej za pomoca widelca) zostawiajac kilka porzeczek na galazkach (do dekoracji).

Przygotowac dressing: smietane kremowke przelac do miseczki, wlac sok z cytryny, wsypac cukier, mieszac przez chwile az smietana lekko zgestnieje pod wplywem soku z cytryny. Doprawic do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem.

Polac salate przygotowanym dressingiem, posypac porzeczkami. Podawac z dodatkiem bagietki z maslem ziolowym.

Tak przygotowane serca salaty sa tez swietnym dodatkiem rowniez do wieprzowiny z grilla. Zamiast porzeczek mozna dodac inne ulubione czerwone owoce jagodowe.









Komentarze