Ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonka.



Dzis zapraszam Was na pyszne ciasto z budyniem i truskawkami. Posypane kruszonka i platkami migdalowymi... pycha :) Wiem, ze sezon truskawkowy juz za nami ale mozna jeszcze kupic truskawki w sklepach wiec pomyslalam, ze moze ktos z Was sie skusi i wypobuje przepis ;) Tym przepisem zegnam sie z Wami na dwa tygodnie. Czeka na nas piekna Andaluzja :) Do "uslyszenia" po powrocie :)




Ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonka

Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:

Budyn:
1/2 opakowania budyniu waniliowego (w proszku, na 500 ml mleka)
1 lyzka cukru
250 ml smietany kremowki

Ciasto:
150-200 g cukru
250 g miekkiego masla
375 g maki pszennej
4 jajka (M)
1 op. proszku do pieczenia (15 g)
szczypta soli
sok i skorka z 1 cytryny (bio)

500 g truskawek
50 g platkow migdalowych


Kruszonka:
80 g masla
60 g cukru
1 lyzeczka cukru z prawdziwa wanilia
125 g maki pszennej
szczypta soli

maslo i kasza manna do wysypania formy

Przygotowac budyn: proszek budyniowy wymieszac z 1 lyzka cukru, wlac 50 ml smietany, wymieszac. Pozostala smietane zagotowac w rondelku, zdjac z odnia, wlac rozmieszany budyn. Gotowac na malym ogniu przez 1 min. Nastepnie przelozyc budyn do miseczki i przykryc go z wierzch folia spozywcza aby nie zrobil sie kozuch (folia musi dotykac budyniu). Odstawic do przestygniecia.

Przygotowac kruszonke: skladniki kruszonki wsypac do misy miksera i zagniesc na kruszonke, wstawic do lodowki aby kruszonka sie schlodzila.

Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C. Tortownice o srednicy 26 cm wysmarowac maslem i wysypac kasza manna.

Truskawki umyc, osaczyc z nadmiaru wody, usunac szypulki, pokroic na polowki lub cwiartki.

Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac cukier, skorke starta z cytryny i szczypte soli, zmiksowac na gladka mase. Kolejno, ciagle miksujac, dodawac po jednym jajku. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i na zmiane z sokiem z cytryny dodawac do ciasta, zmiksowac. Gotowa mase przelozyc do przygotowanej tortownicy, wyrownac powierzchnie.

Na ciescie ulozyc pokrojone truskawki, na truskawki wylozyc lyzeczka kleksy z budyniu. Calosc posypac kruszonka i platkami migdalowymi.

Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godz. - 1 godz 15 min. (jesli platki migdalowe beda sie za bardzo rumienic podczas pieczenia, mozna przykryc ciasto folia aluminiowa). Przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie juz upieko.

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika i zostawic do wystygniecia na kuchennej kratce.







Komentarze

Zuza pisze…
lubie "budyniowce" :) taki maly dodatek, a wiele zmienia :)
Zuza pisze…
Mniam, wygląda przepysznie <3
jenen pisze…
super to wyglada, musze koniecznie zrobic.
Doanh Doanh pisze…
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Doanh Doanh pisze…
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.