10-te urodziny bloga. Ciasto z rabarbarem, malinami i migdalowa kruszonka.



10 lat...tyle czasu minelo juz od opublikowania na tym blogu pierwszego wpisu :) Chcialoby sie powiedziec: "kawal czasu" i tak wlasnie jest. Dokladnie pamietam, jak wybieralam nazwe bloga, jak robilam pierwsze nieudolne zdjecia (do dzis nie moge na nie patrzec;) i jak wybieralam przepisy do opublikowania. Nawet nie wiem, kiedy minely te wszystkie lata... Wiele sie nauczylam, poznalam innych fajnych blogerow kulinarnych (szkoda, ze tylko wirtualnie), nowe smaki i aromaty. Powiekszyl sie tez moj zbior ksiazek kulinarnych (zarowno w polskim, jak i niemieckim jezyku - obecnie mam ich juz ponad 700), segregatorow i gazet z przepisami (moja mama zawsze mowi, ze nie starczy mi zycia aby wyprobowac te wszystkie przepisy:) Szalenstwo na calego, ktorego wciaz nie mam dosyc :)) Dziekuje wszystkim , ktorzy byli ze mna przez te wszystkie lata, ktorzy odwiedzaja i czytaja jeszcze moj blog :) I zapraszam na pyszne, wiosenne ciasto z rabarbarem, malinami i migdalowa kruszonka. Mega wilgotne, przypominajace w konsystencji i smaku bardziej crumble niz ciasto. Lekko kwaskowe ze slodka, mega chrupiaca kruszonka. Swietne z dodatkiem bitej smietany. Po prostu palce lizac :) Wazne jest aby ciasto wystyglo w formie, inaczej bedzie ciezko je z tej formy wyjac. Goraco polecam :)

Na koniec przypominam jeszcze pierwszy przepis na blogu: torcik rabarbarowy ze snieznym musem (klik)...poezja smaku :)



Ciasto z rabarbarem, malinami i migdalowa kruszonka
*inspiracja: Diana Henry "Simple" (z moimi malymi zmianami)

Skladniki na tortownice o srednicy 24 cm:
Ciasto:
125 g miekkiego masla (w temperaturze pokojowej)
125 g drobnego cukru + 2 lyzki cukru do rabarbaru i malin
3 duze jajka (L) w temperaturze pokojowej
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 lyzeczka cukru z prawdziwa wanilia)
125 g maki pszennej
4 g proszku do pieczenia
2 lyzki mleka
700 g rabarbaru
100 g malin (swiezych lub mrozonych)

Kruszonka:
170 g maki pszennej
100 g zimnego masla w kawalkach
100 g brazowego cukru trzcinowego
100 g platkow migdalowych

cukier puder do oproszenia ciasta


Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem.

Do misy miksera przelozyc miekkie maslo, dodac 125 g cukru, zmiksowac na gladka mase. Kolejno, ciagle miksujac, dodawac jajka. Nastepnie wlac ekstrakt z wanilii (lub dodac cukier waniliowy), zmiksowac. Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wlac mleko i zmiksowac wszystko na gladka mase. Przelac do przygotowanej tortownicy i wyrownac powierzchnie.

Rabarbar umyc, ew. obrac z wlokien, pokroic na 2 cm kawalki. Przelozyc rabarbar do miski, dodac maliny, wsypac 2 lyzki cukru i wymieszac, wylozyc na ciasto.

Przygotowac kruszonke: make i cukier wsypac do miski, dodac zimne maslo i wyrobic w palcach na kruszonke. Na koniec dodac platki migdalowe, lekko wszystko zagniesc tworzac kruszonke. Gotowa kruszonke wylozyc na wierzch ciasta.

Wstawic tortownice do nagrzanego piekarnika. Piec ciasto przez 80 min. (gdyby zbyt mocno sie rumienilo przykryc je pod koniec folia aluminiowa). Przed wyjeciem ciasta z piekarnika sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy sie upieklo (patyczek wbity w srodek ciasta po wyjeciu powinien byc czysty).

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, zostawic w formie do wystygniecia. Przed podaniem posypac cukrem pudrem. Ciasto swietnie smakuje z dodatkiem bitej smietany.




Komentarze

Patrycja pisze…
Gratuluję serdecznie!
margot pisze…
Gratulacje !!! Piękne ciacho
Kami pisze…
Ale pyszności! Piękny tort na blogowe urodziny :D Gratuluję, bo 10 lat to naprawdę piękny wynik - wiele blogów nie dożywa takiego etapu :) A zdjęcia w pierwszym wpisie wcale nie są takie złe! Widywałam gorsze ;)
Wszystkiego słodkiego i kolejnych dekad działalności!