czwartek, 19 kwietnia 2018

Tortelloni z zielonym groszkiem i tunczykiem.


Mam dzis dla Was przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe (lub jesli ktos woli, kolacyjne:) Do przygotowania tego dania uzywamy gotowych, swiezych pierozkow tortelloni z serem (mysle, ze pierozki ze szpinakiem i ricotta beda smakowaly rownie dobrze). Jesli ktos nie lubi tunczyka moze go pominac, danie jest wystarczajaco dobre z samym groszkiem. Goraco polecam :)


Tortelloni z zielonym groszkiem i tunczykiem

Skladniki na 3-4 porcje:
1 op. swiezych pierozkow tortelloni z serem (500g)
300 g mrozonego zielonego groszku
1 puszka tunczyka w sosie wlasnym (185g)
250 ml smietany kremowki (30%)
1 mala cebula
1 zabek czosnku
3 lyzki oliwy
1 lyzka maki pszennej
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Na glebokiej patelni rozgrzac oliwe, wrzucic cebule i czosnek, podsmazyc. Oproszyc maka, krotko zasmazyc.

Wlac smietane i 150 ml wody, wymieszac. Dodac zamrozony groszek i gotowac przez 5 min. az sos zgestnieje a groszek bedzie miekki. Doprawic do smaku sola morska i swiezo mielonym pieprzem.

Tunczyka osaczyc z zalewy, podzielic widelcem na mniejsze kawalki. W garnku zagotowac wode z dodatkiem soli. Wrzucic pierozki tortelloni, gotowac wg przepisu na opakowaniu, osaczyc.

Ugotowane tortelloni przelozyc na patelnie. Dodac tunczyka, wymieszac i podawac.



4 komentarze:

  1. Z groszkiem... wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie właśnie obiady lubię :) tortellini <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pysznie wygląda, koniecznie wypróbuję! Wrzucałaś już przepis na stronkę konkursową tuńczyka princes? Są super nagdory do wygrania :)

    OdpowiedzUsuń