poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Salatka ziemniaczana z oliwkami i rukola.


Dzis przepis na kolejna salatke. Ta salatka jest doskonala nie tylko jako przekaska w ciagu dnia czy danie kolacyjne ale moze byc rowniez swietnym dodatkiem do dan z grilla. Salatka jest naprawde pyszna a do tego szybka w przygotowaniu. Nie rezygnujcie z rukoli, nadaje ona calej salatce pikanterii :) Goraco polecam.


Salatka ziemniaczana z oliwkami i rukola

Skladniki na 4 porcje:
800 g ziemniakow*
125 ml soku pomaranczowego
4 lyzki balsamico bianco
1 lyzeczka musztardy
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
8 lyzek oliwy
125 g rukoli
10 suszonych pomidorow marynowanych w oliwie (ze sloika)
1/2 peczka szczypiorku
100 g czarnych oliwek (bez pestek)

Ziemniaki wyszorowac, gotowac w mundurkach przez 25-30 min. Jeszcze cieple obrac ze skorki i pokroic w kostke.

Przygotowac sos winegret: do miseczki wlac sok pomaranczowy, dodac balsamico bianco, musztarde, doprawic do smaku sola morska i swiezo mielonym pieprzem, dokladnie wymieszac.

Gotowym sosem polac jeszcze cieple ziemniaki, wymieszac, odstawic pod przykryciem na 20 min. aby ziemniaki sie "zamarynowaly".

Rukole umyc, osuszyc. Pomidory pokroic na mniejsze kawalki. Szczypiorek umyc, osuszyc, posiekac.

Do ziemniakow dodac pokrojone pomidory i szczypiorek, wymieszac. Na koniec dodac rukole, ponownie delikatnie wymieszac i podawac.



* mozna tez uzyc bardzo malych ziemniakow, ktore po ugotowaniu kroimy tylko na polowki lub cwiartki.

3 komentarze: