Quarkbällchen - serowe mini pączki.



Quarkbällchen to bardzo popularne w Niemczech i pyszne mini paczki z dodatkiem kremowego serka. Te, ktore przygotowalam, sa mieciutkie w srodku, na wierzchu maja lekko chrupiaca skorke. Nie sa zbyt slodkie (w przepisie mamy tylko 30 g cukru na 500 g maki), cala slodycz daje im cukier, w ktorym sa na koncu obtoczone. Ciasto bardzo szybko rosnie a z podanej ilosci skladnikow wychodzi duzo mini paczkow (mi wyszlo 28 sztuk ale moze byc tez wiecej, w zaleznosci od tego jak duze je zrobimy). Najlepsze w dniu przygotowania. Goraco polecam :)



Quarkbällchen - serowe mini pączki

Skladniki na 28 sztuk:
200 ml mleka
42 g swiezych drozdzy*
30 g cukru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
500 g maki pszennej
250 g kremowego twarozku (dalam quark)
30 g miekkiego masla
2 jajka (M)
szczypta soli
1 l oleju do smazenia
cukier do obtoczenia

Wszystkie skaldniki wyjac na godzine przed przygotowaniem aby sie ocieplily. Do duzego garnka wlac olej.

Do rondelka wlac mleko, lekko podgrzac (mleko ma byc letnie). Wsypac cukier i cukier waniliowy, wkruszyc drozdze, dobrze wymieszac zeby cukier i drozdze sie rozpuscily.

Do misy miksera wsypac make, dodac twarozek, miekkie maslo, jajka i szczypte soli. Dodac mieszanke mleka i drozdzy, wyrobic za pomoca haka na gladkie ciasto. Przykryc miske czysta sciereczka (lub wlozyc ja do foliowego worka) i odstawic ciasto na 1 godz. w cieple miejsce do wyrosniecia.

Z wyrosnietego ciasta, za pomoca dloni posypanych maka, odrywac kawalki ciasta i formowac male kuleczki. Ukladac je na stolnicy lekko posypanej maka. Przykryc paczusie czysta sciereczka i zostawic na 20 min. aby podrosly.

Olej rozgrzac w garnku do temp. 160°C (za pomoca drewnianej lyzki sprawdzic czy olej osiagnal juz wlasciwa temperature - w tym celu trzonek drewnianej lyzki wkladamy do goracego oleju i jesli pojawia sie malutkie babelki znaczy, ze temperatura do smazenia jest odpowiednia).

Wkladac mini paczki kolejno do goracego oleju i smazyc z obu stron do zbrazowienia. Wyjmowac za pomoca lyzki cedzakowej dobrze odsaczajac z tluszczu. Paczusie ukladac na talerzu wylozonym recznikiem papierowym. Jeszcze cieple obtoczyc w cukrze i odsatwic aby calkowicie wystygly.

Rada: takie mini paczki mozna rowniez nadziac marmolada lub kremem orzechowo-czekoladowym, nadziewamy je juz po usmazeniu za pomoca rekawa cukierniczego zakonczonego podluzna nakladka.




* ja przygotowalam paczki z dodatkiem drozdzy, spotkalam sie jednak z przepisami, w ktorych do ciasta dodaje sie proszek do pieczenia

Komentarze

Amber pisze…
Pysznie się prezentują!
Porywam je do kawy...
Kamila pisze…
Wspaniałości, idealne na karnawał!
Zuza pisze…
pyszności :)
Jak one się cudnie nazywają! Nie myślałam, że powiem kiedyś coś takiego o niemieckim słówku ;-)