poniedziałek, 26 lutego 2018

Gesta zupa fasolowa na boczku.


Jeszcze tydzien temu pieknie swiecilo slonce, skowronki (!) spiewaly u nas nad polami a w powietrzu czuc bylo wiosne... Dzis znow jest mrozno, wietrznie i nie chce sie wychodzic z domu. Nie przepadam za zima, nie lubie marznac i najchetniej siedzialabym caly czas w domu i pila goraca herbate z cytryna, miodem i imbirem. Na rozgrzewke dobre sa tez wszelkiego rodzaju zupy. Na przyklad taka fasolowa...gesta, aromatyczna i pyszna. Moze ktos sie skusi? :) Goraco polecam.



Gesta zupa fasolowa na boczku

Skladniki na 4 porcje:
1 szklanka fasoli Jas
300 g wedzonego boczku
1 marchewka
1 cebula
1 lisc laurowy
po 2-3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
4 ziemniaki
1 zabek czosnku (ew. troche suszonego czosnku)
2 lyzki maki
oliwa
sol
swiezo mielony czarny pieprz
suszony rozmaryn

Fasole zalac woda i odstawic na cala noc do namoczenia. Nastepnego dnia zlac wode, odcedzic fasole i odstawic ja na bok.

Marchewke obrac, umyc, pokroic w nieduza kostke. Ziemniaki obrac, umyc, rowniez pokroic w kostke. Cebule obrac, poszatkowac.

Do garnka wlozyc boczek, zalac go 1 l wody. Dodac pokrojona marchewke i cebule, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach. Przykryc garnek pokrywka i gotowac na wolnym ogniu przez 30 min.

Dodac namoczona fasole, gotowac 50 min. az fasola bedzie miekka. Nastepnie dodac pokrojone ziemniaki, gotowac pod przykryciem kolejne 30 min. Zupa powinna byc gesta a fasola prawie rozgotowana.

Na patelnie wlac 2 lyzki oliwy, wsypac make, krotko zasmazyc. Wlac 2 lyzki wazowe cieplej zupy, wymieszac aby nie bylo grudek, dodac do zupy, krotko zagotowac.

Ugotowany boczek wyjac z zupy, pokroic na kawalki, wrzucic ponownie do garnka. Przyprawic zupe do smaku sola, pieprzem i roztartym czosnkiem. Posypac rozmarynem, wymieszac.



Rada: oprocz wedzonego boczku mozna dodac do zupy wedzone zeberka

1 komentarz: