poniedziałek, 13 listopada 2017

Salatka z peczaku z piersia kurczaka i brokulami.


Pisalam juz wiele razy, ze bardzo czesto robie salatki. Moj M. zabiera je ze soba do pracy lub jemy je od czasu do czasu na kolacje. Dzis mam cos dla wielbicieli kaszy jeczmiennej - przepis na pyszna i sycaca salatke z kaszy peczak z brokulami i marynowana piersia kurczaka. Z dodatkiem chrupiacych orzechow laskowych i dressingiem na bazie octu cydrowego (lub winnego). Goraco polecam :)



Salatka z peczaku z piersia kurczaka i brokulami
*inspiracja: I. Guerre "Selbst gemacht. Salate"

Skladniki na 4 porcje:
200 g kaszy peczak
1 brokul
2 piersi z kurczaka (po 150 g kazda)
1 zabek czosnku
100 ml oliwy
1 lyzka mielonej papryki
1/2 natki pietruszki
40 g orzechow laskowych

Dressing:
1 lyzka musztardy
3 lyzki octu cydrowego (lub bialego octu winnego)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Czosnek obrac, przecisnac przez praske, przelozyc do miski. Dodac 2 lyzki oliwy, 1 lyzke mielonej papryki, sol i pieprz, wymieszac. Tak przygotowana marynata posmarowac piersi z kurczaka, wlozyc je do torebki foliowej i stawic na 30 min. do lodowki.

W miedzyczasie ugotowac kasze wg przepisu na opakowaniu. Brokuly umyc, podzielic na nieduze rozyczki. Gotowac w lekko osolonej wodzie do miekkosci (wazne, zeby brokuly byly al dente, aby sie nie rozpadaly).

Na grillowej patelni rozgrzac troche oliwy. Piersi z kurczaka wyjac z torebki, smazyc przez 10 min., z obu tron na rumiano. Usmazone mieso zdjac mieso z patelni, pokroic w plasterki.

Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac. Z pozostalej oliwy, musztardy i octu cydrowego (lub winnego) przygotowac dressing.

Ugotowana kasze osaczyc na sicie, przelozyc do miski. Jeszcze ciepla kasze polac dressingiem, wymieszac, odstawic aby kasza wystygla. Dodac natke z pietruszki i usmazone piersi z kurczaka. Na koniec dodac brokuly, delikatnie wymieszac. Przed podaniem posapac salatke grubo posiekanymi orzechami laskowymi.





2 komentarze: