czwartek, 16 lutego 2017

Zapiekanka bolognese ze slodkimi ziemniakami.


Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju zapiekanki. Szczegolnie te makaronowe, z duza iloscia warzyw i sera. Dzis mam dla Was jednak zupelnie inna zapiekanke - zapiekanke bolognese. Te zapiekanke robimy podobnie jak sos do slynnego spaghetti bolognese, tylko ze dodajemy jeszcze ser cheddar, biala fasole a na koniec zapiekamy calosc pod kolderka ze slodkich ziemniakow. Po prostu pycha! Goraco polecam :)


Zapiekanka bolognese ze slodkimi ziemniakmi

Skladniki na 4 porcje:
600 g slodkich ziemniakow
1 puszka bialej fasoli (425 ml)
300 g marchewki
2 cebule
1 zabek czosnku
2 lyzki oliwy
500 g mieszanego mielonego miesa
1 puszka krojonych pomidorow (850 ml)
100 g sera cheddar (w kawalku)
1 lyzeczka suszonego tymianku
1 lyzeczka suszonego rozmarynu
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Slodkie ziemniaki obrac, pokroic w nieduza kostke, umyc i gotowac w osolonej wodzie przez 20 min. Fasolke osaczyc na sitku. Marchewke obrac, umyc, pokroic w plasterki. Cebule i czosnek obrac, pokroic w kostke.

Na duzej patelni rozgrzac oliwe, podsmazyc cebule i czosnek. Wrzucic marchewke, smazyc kolejne 5 min. Dodac mielone mieso, smazyc na srednim ogniu przez ok. 10 min. Doprawic do smaku sola morska i swiezo mielonym pieprzem.

Nastepnie dodac pomidory z puszki, zagotowac. Wsypac suszony tymianek i rozmaryn, przykryc patelnie pokrywka i dusic wszystko przez 10-15 min. Na koniec dodac fasolke, ponownie doprawic do smaku sola i pieprzem.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Ser cheddar zetrzec na tarce. Ugotowane ziemniaki odlac, utluc na puree. Dodac starty ser, wymieszac.

Bolognese przelozyc do formy do zapiekania, na wierzch wylozyc puree ze slodkich ziemniakow. Wstawic forme do piekarnika i zapiekac przez 15-20 min.

Podawac z dodatkiem mieszanych salat z sosem winegret.

3 komentarze:

  1. Sos boloński mam (prawie) zawsze w zamrażalniku, więc rach-ciach i zapiekanka gotowa. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo jaka fajna zapiekanka! jutro robię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zapiekanki, ta wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń