Orkiszowe ciasto bananowe z kardamonem i orzechami.


Przepisow na ciasta bananowe jest wiele i kazdy z Was ma pewnie swoj ulubiony (na moim blogu znajdziecie ich co najmniej trzy). Mimo to chcialam sie dzis z Wami podzielic przepisem na nieco bardziej orientalna wersje ciasta bananowego, a mianowicie z dodatkiem kardamonu. Nie uzywajcie mielonego kardamonu, nie jest on tak bardzo aromatyczny jak kardamon w ziarenkach. Najlepiej kupic kardamon w ziarenkach wlasnie i utluc go samemu w mozdzierzu, zapach jest po prostu obledny.... Ciasto wychodzi pyszne, miekkie i idealnie slodkie. I jak pachnie podczas pieczenia...mmmm :) Make pszenna zastapilam w tym przepisie maka orkiszowa, zmniejszylam tez troche ilosc cukru i proszku do pieczenia (mozna oczywiscie upiec ciasto na mace pszennej). Goraco polecam!




Orkiszowe ciasto bananowe z kardamonem i orzechami
*inspiracja: S. Hage "Orient. Köstlich vegetarisch" (ang. klik) z moimi zmianami

Skladniki na forme 25 x 25 cm:
170 g miekkiego masla + troche masla do nasmarowania formy
5 nasion zielonego kardamonu
4 bardzo dojrzale banany*
170 g cukru pudru
3 jajka (M)
350 g maki orkiszowej (Typ 630)
115 g orzechow wloskich
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
ew. cukier puder do posypania


Wszystkie skladniki wyjac z lodowki na 1 godz,. przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Kwadratowa forme do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wysmarowac maslem.

Banany obrac ze skorki, przelozyc do miski, zmiazdzyc za pomoca widelca. Nasiona kardamonu zmiazdzyc. Lupinki wyrzucic, nasiona utluc w mozdzierzu, wymieszac z ugniecionymi bananami. Orzechy wloskie drobno posiekac.

Make wymieszac z soda oczyszczona i proszkiem do pieczenia, przesiac. Miekkie maslo przelozyc do misy miksera, dodac cukier puder, zmiksowac na gladka i puszysta mase. Nastepnie kolejno dodawac, ciagle ubijajac, po jednym jajku.

Dodac do masy banany z kardamonem i posiekane orzechy, wymieszac. Nastepnie dodawac porcjami make z dodatkami, wymieszac wszystko delikatnie za pomoca szpatulki.

Przelozyc mase do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Wstawic forme do piekarnika i piec przez 35-40 min. (do tzw. suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, zostawic przez 10 min. w formie a nastepnie wyjac z formy i wystudzic na kuchennej kratce. Przed podaniem mozna ew. posypac ciasto cukrem pudrem.



* mialam bardzo male banany - dalam 320 g - waga bez skorki

Komentarze

Amber pisze…
Cudne !
Zjadłabym z rozkoszą, chociaż orzechów unikam, bo mnie uczulają...
Pozdrowienia!
Komarka pisze…
To ciasto idealne - i zdrowe i pyszne jednocześnie! Bo wszystkie bananowe są pycha :)
piegusek pisze…
a ja jeszcze nie piekłam bananowego..... sama niewiem dlaczego... kardamon uwielbiam więc to ciacho na pewnoby mi posmakowało ☺ buziaczki
STS pisze…
Cudo! Uwielbiam takie ciemne ciasta :)
Wiesz co? Aż mi kardamon zapachniał! Następne bananowe bedzie z kardamonem, koniecznie.
Monica pisze…
Lubię takie inne ciacha :) Muszę zakupić mąkę orkiszową i upiec.
Pozdrawiam serdecznie!