czwartek, 8 września 2016

Zupa pomidorowo-paprykowa z ciecierzyca i kuminem.


Bardzo lubie gotowac i jesc zupy. Na co dzien sa to proste przepisy, ktore wynioslam z domu rodzinnego. Lubie jednak od czasu do czasu troche pokombinowac i ugotowac cos nowego (na moim blogu znajdziecie ponad 40 przepisow na zupy wszelkiego rodzaju:) Jesli podobnie jak ja lubicie pomidorowe zupy, to polecam Waszej uwadze ponizszy przepis. Zupa jest wzbogacona dodatkiem swiezej papryki i kuminu, ktory nadaje jej pikantnosci i aromatu (tak na marginesie - uwielbiam kumin:) Fajnym dodatkiem jest tu rowniez ciecierzyca z puszki i uprazone pestki dyni, nasiona slonecznika i sezamu. Jesli sie skusicie na te zupe, nie rezygnujcie z dodatkow, poniewaz sa tu tzw. "kropka nad i" :) Goraco polecam.


Zupa pomidorowo-paprykowa z ciecierzyca i kuminem

Skladniki na 2-4 porcje:
1 lyzka oliwy
1 cebula
1 zabek czosnku
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 lyzeczka mielonego kuminu
500 ml goracego bulionu warzywnego
1 puszka pomidorow (400 g)*
po 20 g pestek dyni, nasion slonecznika i sezamu
1 puszka ciecierzycy (410 g)
2 lyzki posiekanej kolendry (do dekoracji)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Cebule i czosnek obrac, cebule posiekac a czosnek przecisnac przez praske. Marchewke obrac, pokroic w mala kostke. Paryke oczyscic, usunac gniazdo nasienne, umyc i rowniez pokroic w mala kostke.

W miedzyczasie pestki dyni, nasiona slonecznika i sezamu uprazyc na suchej patelni, odstawic do wystygniecia. Ciecierzyce oplukac na sicie, osaczyc z wody.

W duzym garnku rozgrzac oliwe, wrzucic pokrojone warzywa i kumin, smazyc przez 5 min. Dodac pomidory z puszki i bulion, przykryc garnek pokrywka i gotowac 10-15 min., az warzywa beda miekkie. Zestawic garnek z palnika i zmiksowac zupe na gladko za pomoca blendera.

Dodac do zupy ciecierzyce z puszki, podgrzewac 2 min. Doprawic zupe do smaku sola i swiezo mielonym czarnym pieprzem. Rozlac zupe do miseczek. Kazda porcje posypac uprazonymi ziarnami, udekorowanc swieza kolendra. Podawac np. z dodatkiem bulki z ziarnami.


* oczywiscie mozna tez uzyc swiezych pomidorow (500 g), nalezy je tylko wczesniej obrac ze skory i pokroic w kostke


6 komentarzy:

  1. przepyszne połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko ja również uwielbiam kumin i pomidory a zupy to zazwyczaj te klasyczne chociaż mój mąż gotuje najlepsze zupy-kremy i te lubię bardzo ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zupy!! Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj pyszna ta Twoja kombinacja smaków!

    OdpowiedzUsuń
  5. No pewnie, że lubimy zupy, i pewne, że najbardziej pomidorowe :-)

    OdpowiedzUsuń