Chlebek bananowy z porzeczkami i czekolada.


Ten chlebek powstal spontanicznie kilka dni temu. Banany az prosily sie o zmilowanie a czerwone porzeczki, ktore kupilam do zjedzenia "na surowo" okazaly sie tak kwasne, ze nie mogly skonczyc inaczej jak tylko w ciescie. I to w slodkim ciescie. Taki wlasnie jest ten bananowy chlebek...miekki, wilgotny, slodki od bananow, z kwasnymi porzeczkowymi akcentami i kawalkami gorzkiej czekolady, ktora dodatkowo wzbogaca smak ciasta. Jak dla mnie rewelacja. Najlepszy pierwszego dnia, zaraz po wystygnieciu, chociaz i kolejnego dnia bym bardzo dobry. Zniknal do ostatniego okruszka :) Goraco polecam.


Chlebek bananowy z porzeczkami i czekolada

Skladniki na keksowke 11x25 cm:
125 g miekkiego masla
120 g cukru
2 jajka
1 lyzeczka cukru z prawdziwa wanilia
4-5 bardzo miekkich bananow (ok. 400 g)
300 g maki pszennej
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1/4 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
80-100 g gorzkiej czekolady
60 g czerwonych porzeczek

Piekarnik rozgrzac do temp. 185°C. Keksowke wysmarowac maslem. Porzeczki umyc, za pomoca widelca oddzielic je od galazek. Czekolade posiekac.

Miekkie maslo zmiksowac z cukrem na kremowa mase. Dodac jajka i cukier waniliowy, miksowac jeszcze 2 min. Banany obrac, zgniesc za pomoca widelca, dodac je do masy, wymieszac delikatnie za pomoca szpatulki. Dodac make wymieszana z soda i sola, lekko wymieszac. Dodac cynamon, posiekana czekolade i porzeczki, wymieszac.

Mase przelozyc do przygotowanej formy, wstawic do piekarnika i piec 55-60 min. (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie juz upieklo; ew. piec kilka minut dluzej).

Wyjac ciasto z piekarnika, zostawic na 10 min. w formie a nastepnie wyjac je z formy i zostawic do wystudzenia na kuchennej kratce.



Komentarze

Foodmania pisze…
Słodkie chlebki to coś co lubię ☺
Kamila pisze…
Znakomicie się prezentuje! Wspaniałe połączenie!
Łucja pisze…
Jak mi się chce ciasta :)
Pięknie wygląda i jak musiał pachnieć!!
Martha pisze…
Wow, ależ smakowicie wygląda to ciasto! :)
Świetny pomysł! *.*
Zuzanna Ploch pisze…
Pyszności :)
gin pisze…
Z porzeczkami jeszcze chlebka bananowego nie piekłam, bardzo mi się ten pomysł podoba :)
Marcelina pisze…
Robiłam chlebek bananowy ale nawet bto nie pomyślała o dodaniu porzeczek :) ale musiał smakować wyśmienicie!
Amber pisze…
Cudowne!
Uwielbiam porzeczki.
porzeczki fajnie muszą przełamywać słodycz bananów- czuję ten smak :)
Unknown pisze…
Mam teraz dużo czasu to może się skuszę i go zrobię :)
AZgotuj! pisze…
Wygląda wspaniale w towarzystwie porzeczek :)
FitHealthyLife pisze…
Swietnie wygląda ten chlebek :)
Unknown pisze…
Mm, musi smakować genialnie :D
Przyznajemy, że zazdrościmy każdej osobie, która potrafi upiec chlebem bananowy.