czwartek, 13 sierpnia 2015

Makaron z pistacjowym pesto i panierowana cukinia.


To jedno z tych dan, ktore na pewno zrobie jeszcze wiele razy. Delikatne i lekkie, idealne na obecna pore roku. Makaron oblepiony pistacjowo-mietowym pesto smakuje doskonale. Uzupelnieniem calosci jest chrupiaca, panierowana w bulce tartej z dodatkiem parmezanu, cukinia. Cukinia jest tak pyszna, ze sama w sobie moze stanowic oddzielne danie lub przekaske. Sprobujcie, na pewno Wam zasmakuje :)


Makaron z pistacjowym pesto i panierowana cukinia
*inspiracja: Lecker.de

Skladniki na 4 porcje:
125 g parmezanu (w kawalku)
1 maly peczek natki pietruszki
5 galazek miety
2 zabki czosnku
1 cytryna (bio)
50 g niesolonych pistacji
7 lyzek dobrej oliwy
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
1-2 male cukinie
2 jajka
2-3 lyzki maki pszennej
80 g bulki tartej
400 g makaronu wstazki (np. tagliatelle)
2 lyzki sklarowanego masla (do smazenia cukinii)

Przygotowac pesto: parmezan zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Natke i miete oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Czosnek obrac i posiekac. Cytryne sparzyc wrzatkiem, osuszyc, zetrzec skorke. Przekroic cytryne na pol, wycisnac sok.

50 g startego parmezanu przelozyc do wysokiego naczynia, dodac natke, miete, czosnek, pistacje, skorke i sok z cytryny oraz oliwe, zmiksowac za pomoca blendera. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Cukinie umyc, osuszyc, pokroic w cienkie plasterki. Jajko wybic do miseczki, rozmacic widelcem. W drugiej miesce wymieszac make z 1/2 lyzeczki soli i pieprzem. W trzeciej misce wymieszac bulke tarta z pozostalym parmezanem.

W duzym garnku zagotowac osolona wode, ugotowac makaron wg przepisu na opakowaniu. W miedzyczasie, kiedy gotuje sie makaron, panierowac krazki cukinii w mace, jajku a na koniec w bulce tartej wymieszanej z parmezanem. Smazyc cukinie porcjami na rozgrzanym masle z obydwu stron, na zlotobrazowo. Zdjac z patelni, osaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku i trzymac w cieple (najlepiej w piekarniku rozgrzanym do 50°C).

Ugotowany makaron osaczyc na sicie, przelozyc z powrotem do garnka, wymieszac z pistacjowym pesto. Podawac na cieplo z panierowanymi kawalkami cukinii.



7 komentarzy:

  1. Bardzo, bardzo apetyczne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda! Pomysł na cukinię genialny! Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne letnie danie!
    Powiedziałabym, że bardzo sródziemnomorskie.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy połączyć kotleciki z cukinii z makaronem. Ale i ja myślę, że to bardzo pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinię :) A tak podaną zjadłabym teraz, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham połączenie cukinii i makaronu! :-) bardzo podoba mi się Twój pomysł panierowania cukinii, na pewno skuszę się żeby przetestować ;-)

    OdpowiedzUsuń