poniedziałek, 11 maja 2015

Lemoniada rabarbarowo-imbirowa.


Kocham wiosne, maj i prace w ogrodzie. A raczej w miejscu za naszym domem, ktore powoli zamienia sie w ogrod :) Moglabym tam siedziec caly dzien, kopac, sadzic, podlewac i dogladac :)) Posialam botwinke i szczaw, pietruszke, maciejke, sloneczniki, zasadzilam rabarbar, lubczyk i owocowe krzaczki (wszelkiego rodzaju porzeczki, dwa kolory agrestu, borowki, jezyne i maliny w tym rowniez zolta odmiane). Oczywiscie nie moglo zabraknac tez kwiatow. Malymi kroczkami tworzymy nasza mala oaze :) Na upal panujacy na dworze i dla orzezwienia nie tylko podczas ogrodowych prac najlepsza jest lemoniada :) I to nie byle jaka, bo rabarbarowo-imbirowa - pyszna, chlodzaca... idealna. I do tego ma taki piekny kolor... :) Goraco polecam.


Lemoniada rabarbarowo-imbirowa
*inspiracja: L. Lemke "Sommerküche"

Skladniki na 1,5 l lemoniady:
200 g rabarbaru
15-30 g swiezego imbiru (wg uznania - im wiecej imbiru tym bardziej czuc jego pikantny smak)
85 g cukru
1,5 l wody
kostki lodu

Rabarbar oczyscic, pokroic na kawalki. Imbir obrac, pokroic w cienkie plasterki.

Do garnka wlac wode, dodac pokrojony rabarbar, cukier i imbir, wymieszac. Zagotowac i gotowac pod przykryciem przez ok. 10 min. Nastepnie zdjac garnek z ognia i odstawic na 10-15 min., zeby smaki sie "przegryzly". Przelac lemoniade przez sitko z drobnymi oczkami i odstawic do wystudzenia.

Wlac lemoniade do dzbanka, dodac kostki lodu i podawac (dobrze jest wczesniej dodatkowo schlodzic lemoniade w lodowce). Pozostala lemoniade mozna przelac do czystych, szklanych butelek i przechowywac przez kilka dni w lodowce (mozna tez ja zamrozic w plastikowym pojemniku).


22 komentarze:

  1. Pyszna!
    Teraz jest moją ulubioną...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie Amber :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. No wiesz! :) A ja nie cierpie rozowego koloru aaaa...!!!

      Usuń
  3. Imbir i rabarbar - ale to musi być pyszne i orzeźwiające :) Zazdroszczę takiego ogrodu, mam nadzieję, że ja wkrótce też się takiego dorobię. I jeszcze piękny bez w moim ulubionym kolorze <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wlasnie tak, jak piszesz. Ogrodek wciaz w przygotowaniu. Jeszcze troche nam zejdzie ale pomalu nabiera ksztaltow :) Marzenia sie spelniaja wiec trzeba byc dobrej mysli :) A bez w takim kolorze tez bardzo lubie. I jeszcze bialy...

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Majko, kolor faktycznie przeuroczy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Beatko :) Sama sie zdziwilam, ze wyszedl taki ladny :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  5. Mniam, idealna :) Kolor ma cudny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Jest naprawde pyszna.

      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Na gorące dni letnie musi być wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko na letnie dni :) My pilismy ja calkiem niedawno, kiedy bylo na dworze naprawde cieplo :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Dla mnie to idealne połączenie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lemoniada wyszla pyszna tylko trzeba uwazac z dodatkiem imbiru, zeby nie "przedobrzyc" :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Świetny pomysł na uzupełnienie smaku rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nie wiedzialam, ze rabarbar tak swietnie wspolgra smakowo z imbirem :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  9. Tak się zasugerowałam bzem, że myślałam, że lemoiada będzie bzowa. Nawet kolor mi podpasował :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmylka! :)) Co do koloru masz racje...jakos tak wyszlo ;)

      Usuń