poniedziałek, 15 września 2014

Pizza z salami, ricotta i bazylia.


Nie od dzis wiadomo, ze to, co domowe jest najlepsze :) Domowe przetwory, chleb, ciasta a takze pizza. Wlasnie na taka domowa pizze mialam ochote w miniony weekend. Postanowilam skorzystac z przepisu z nowej ksiazki Donny Hay. I tak postala pyszna pizza na cienkim ciescie z salami, ricotta i bazylia. Ciasto na pizze na poczatku jest klejace ale pozniej robi sie gladkie i aksamitne w dotyku, dobrze sie z nim pracuje. Przy okazji polecam tez inne przepisy na pizze: klik, klik, klik. Smacznego :)


Pizza z salami, ricotta i bazylia
Donna Hay "Die neuen Klassiker" (ang. klik) (z moimi malymi zmianami)

Skladniki na 2 pizze o srednicy 30 cm:
Ciasto:
1 lyzeczka suszonych drozdzy
1/2 lyzeczki drobnego cukru
180 ml letniej wody
225 g maki pszennej (dalam typ 450)
1 lyzeczka soli morskiej

Sos:
280 g passaty pomidorowej
1 lyzeczka suszonego oregano
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Dodatkowo:
200 g mozzarelli, porwanej na kawalki
200 g ricotty
150 g salami w plasterkach
1 peczek bazylii
2 lyzki oliwy
1 zabek czosnku

Drozdze wsypac do miseczki, dodac wode i cukier, wymieszac i odstawic na 5-10 min. az na powierzchni pojawia sie babelki. Make wsypac do miski, dodac sol, zrobic posrodku wglebienie. Wlac drozdze, wymieszac wszystko rekami obsypanymi maka (ciasto bedzie klejace). Nastepnie przelozyc ciasto na lekko omaczona stolnice i zagniatac przez 4-5 min. az bedzie gladkie. Wlozyc je do miski wysmarowanej lekko oliwa, przykryc czysta sciereczka i ostawic do wyrosniecia w cieple miejsce na 30-60 min. (ciasto powinno podwoic swoja objetosc).

Piekarnik rozgrzac do temp. 220°C. Dwie okragle formy do pizzy wysmarowac oliwa. Wyrosniete ciasto podzielic na dwie rowne polowy, kazda polowe rozwalkowac na okrag o srednicy 30 cm i wylozyc do przygotowanych form (lub po prostu rozprowadzic ciasto w formie ugniatajac je reka).

Bazylie oplukac, osuszyc. Czosnek obrac, przecisnac przez praske. Passate pomidorowa wymieszac z oregano, doprawic do smaku sola morska i swiezo mielonym pieprzem, posmarowac obydwie pizze. Na kazdej pizzy ulozyc plasterki salami, ricotte, mozzarelle i listki bazylii. Oliwe wymieszac z czosnkiem, skropic kazda pizze.

Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 min.


12 komentarzy:

  1. Taka pizza mi się marzy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenia sa po to aby je spelniac Amber :) Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Wiesz jak wykopać człowieka do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, ze pizza juz upieczona? ;)

      Usuń
  3. zdejmuję salami i zjadam resztę; pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo. Ja moge zjesc salami ;)

      Usuń
  4. uwielbiam Donnę, muszę kupić jej książkę :) pizza wygląda obłędnie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, ksiazka jest rewelacyjna! Przepisy mi sie troche powtarzaja (mam wszystkie ksiazki Donny) ale ksiazka sama w sobie cudo. Pieknie wydana, rewelacyjne zdjecia...nie mozna sie napatrzec ;) A na pizze zapraszam :)

      Usuń
  5. Mniam :) zjadłabym całą sama !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale sie nie dziwie... :) Ja zjadlam a pozniej myslalam, ze pekne ;)

      Usuń
  6. Przypomniałaś mi, Majko, że bardzo lubię pizzę z ricottą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie Bee :) Ja jadlam taka pizze pierwszy raz. Swietne polaczenie smakow!

      Usuń