czwartek, 11 września 2014

Papryka faszerowana mielonym miesem i oliwkami.


Lubiecie faszerowane, zapiekane warzywa? Ja bardzo. Szczegolnie papryki, ktore w polaczeniu z pysznym farszem smakuja o tej porze szczegolnie dobrze. Dzis zapraszam was na taki wlasnie obiad. Papryki nafaszerowane mielonym miesem i ryzem, z dodatkiem czarnych oliwek, zapieczone pod skorupka z mozzarelli. Do tego sos ze swiezych pomidorow i czosnku. Czy mozna chciec cos wiecej? No, moze dokladke ;) Polecam.


Papryka faszerowana mielonym miesem i oliwkami

Skladniki na 4 porcje:
4 czerwone papryki
100 g dlugoziarnistego ryzu
600 g mielonego miesa
1 peczek natki pietruszki
1 jajko
2 cebule
3 lyzki oliwy
50 g czarnych oliwek bez pestek
200 g sera mozzarella
500 g pomidorow
1 zabek czosnku
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
chili w proszku

Ryz ugotowac w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odlac, osaczyc na sicie. Papryki przekroic na pol, usunac gniazda nasienne, oplukac i osuszyc. Natke pietruszki oplukac, osuszyc, posiekac. Cebule obrac, pokroic w drobna kostke, zeszklic na 1 lyzce oliwy.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Mielone mieso przelozyc do miski, dodac ugotowany ryz, cebule, polowe posiekanej natki pietruszki i jajko, wymieszac. Doprawic do smaku sola, pieprzem i chili. Napelnic masa polowki papryk. Rozlozyc oliwki, lekko wgniesc je w mase miesna.

Mozzarelle pokroic na plasterki, ulozyc na kazdej papryce. Tak przygotowane papryki ulozyc w wysmarowanym oliwa naczyniu zaroodpornym i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 min. Przed podaniem posypac papryki pozostala natka pietruszki.

W miedzyczasie pomidory umyc, pokroic w kostke. Czosnek obrac, drobno posiekac, podsmazyc na 2 lyzkach oliwy. Dodac pokrojone pomidory i dusic przez 10 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem. Podawac do faszerowanych papryk.


11 komentarzy:

  1. Mniam, pysznie nadziana! Lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie!
    Jeżeli paprykę zapiekamy,to niechybnie zbliża się koniec lata...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pieczone papryki są takie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też bardzo lubię, chociaż jako jedyna w domu. Dlatego dość rzadko je robię, bo zawsze muszę wtedy robić drugi obiad dla reszty rodziny.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne danie, jedno z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pieczone papryczki to świetna opcja na lekki i pożywny obiad :) Dodatkowo polecam sos Develey czosnkowo-ziołowy i tatarski, bardzo smacznie komponują się z mięsem :) Polecam i smacznego :D

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja poproszę jedną porcję i od razu dwie dokładki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne! Zjadłabym całą blachę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ohh Majeczko! To bardzo moje smaki ;))

    OdpowiedzUsuń